Filet z kurczaka to klasyczny pomysł zarówno na pożywny obiad, jak i kolację. W wersji z surówką, pieczony z dodatkami lub nadziewany serem i szynką – w każdej postaci jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Sprawdź, jakie są sposoby na przygotowanie filetu z kurczaka?
Jak przyrządzić filet z kurczaka?
Jak przyrządzić filet z kurczaka?
- Smażony- w ten sposób przygotowana porcja z kurczaka jest szybkim pomysłem na obiad z dodatkiem surówki i gotowanych ziemniaków. Wystarczy 15 do 20 minut obsmażyć na dowolnej patelni do momentu zrumienienia się skórki.
- Pieczony- przygotowywany w piekarniku w folii lub rękawie jest soczysty i aromatyczny. Soki powstałe z mięsa można w łatwy sposób zredukować i użyć jako dodatek do potrawy.
- Gotowany- polecany osobom na diecie. Gotowany w wodzie lub bulionie z dodatkami jest delikatny i pożywny. Doprawiając mięso sola, świeżo zmielonym pieprzem i aromatycznymi ziołami nadamy mu nieco wyrazistszy smak.
- Do smażenia najlepiej nada się patelnia grillowa, żeliwna lub z powłoką teflonową, nie przywierającą do mięsa. Do przygotowania filetu z kurczaka należy wcześniej pozbyć się skóry i dokładnie umyć i osuszyć płat mięsa.
- Spryskujemy rozgrzaną patelnię oliwą lub dowolnym olejem. Uważamy, aby na małej powierzchni nie znajdowało się zbyt wiele filetów mięsa, aby nie doprowadzić do duszenia potrawy.
- Przyprawiamy kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Kładziemy na rozgrzaną patelnię. Nie przykrywamy pokrywką.
- Zmniejszamy ogień, gdy soki z mięsa zredukują się. Ten proces trwa około 12 minut w zależności od wielkości porcji.
- Następnie obracamy co jakiś czas do momentu, aż skórka zbrązowieje.
- Bardzo ważne jest, aby nie przesuszyć mięsa, gdyż stanie się wiórowe i niesmaczne.
- Przed ugotowaniem należy dokładnie umyć i osuszyć filet z kurczaka.
- Do dużego rondla wlewamy wodę, suszone zioła, warzywa lub suszone owoce, które idealnie łączą się z drobiem. Zastępując wodę bulionem lub wywarem mięso zyska głębszy smak i aromat.
- Należy zagotować porcję z kurczaka w wywarze z dodatkami. Następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez 15 do 20 minut.