Mleko, masło, mąka i przyprawy – tyle trzeba do przygotowania sosu beszamelowego. Jest on delikatny i aksamitny. Podkreśla smak wielu potraw. Dodatkowo może być bazą innych sosów: serowego, musztardowego, czy chrzanowego.
Do czego dodać sos beszamelowy?
Sos beszamelowy możemy wykorzystać do urozmaicenia wielu dań.
Do polania gotowych potraw:
Do czego dodać sos beszamelowy?
Sos beszamelowy możemy wykorzystać do urozmaicenia wielu dań.
Do polania gotowych potraw:
- Możemy też potraktować go jako sos do mięs, czy ryb. W takim wypadku przyrządzamy go w rzadszej konsystencji, by łatwo można było nim polać potrawę. Dobrze sprawdzą się tu: kurczak, indyk, wołowina i jagnięcina. Z ryb można wybrać dorsza, mintaja, halibuta, czy pstrąga.
- Wspaniale smakują też polane beszamelem warzywa. Gotowane, grillowane, czy zapiekane szparagi, brokuły, cykoria, kalafior, cukinia nabiorą wyjątkowego, kremowego smaku.
- We Francji beszamelem polewa się kanapki zapiekane z serem, szynką lub jajkiem. Jest to na pewno ciekawy sposób wykorzystania tego sosu i warto go wypróbować.
- Jajka sadzone serwowane z warzywami z wody, bądź puree ziemniaczanym polane naszym sosem nabiorą nowego, niepowtarzalnego smaku.
- Świetnie sprawdza się w zapiekankach- makaronowych, ziemniaczanych, mięsnych, czy ryżowych. Zalewamy je naszym sosem, posypujemy serem i zapiekamy. Może być połączony z sosem pomidorowym. Takie połączenie występuje na przykład w lasagne.
- Na bazie sosu beszamelowego piecze się suflety. Aby uzyskać suflet, do lekko przestudzonego beszamelu dodajemy starty ser żółty, pokruszony ser pleśniowy, żółtka jaj i musztardę francuską. Następnie ubijamy białka i dodajemy je do masy beszamelowej. Wszystko przekładamy do kokilek i zapiekamy w piekarniku. W sufletach na słodko zamiast serów i musztardy dodajemy cukier, pokruszone orzechy, czy wiórki kokosowe.