Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana i dzieli się na dwa bieguny smaku. Pierwszy kontynentalny, gdzie prym wiodą ryby i owoce morza, drugi nadmorski, gdzie dominują potrawy z baraniny i jagnięcieny. W kuchni chorwackiej odnajdziemy także smaki typowe dla Węgrów, Włochów, Austriaków, Francuzów, Albańczyków, a także Greków.
Chorwacja słynie z owoców morza - najpopularniejsze są kalmary, alkoholi - śliwowicy, rakijii i wspaniałych win, sera Paszki - najbardziej znany ser owczy w kraju oraz aromatycznych potraw. Do tradycyjnych dań chorwackich zaliczamy między innymi: kotlety z cebulą i ziołami (cevapcici), szaszłyki z mięsa wieprzowego (raznijci), pikantny gulasz (cobanac) oraz kiełbasę z papryczką chilli (kulen).
Wybierając się do Chorwacji warto prześledzić smakową mapę tego kraju.
Centralna część kraju słynie z kasz oraz domowego pieczywa i owczego sera. Deserem przypisanym do tego regionu jest kremówka. W stolicy kraju (Zagrzeb) popularnymi daniami są makarony - najczęściej serwowane z serem i cebulą, gulasz z grzybami, łazanki z zielonymi warzywami a także strucle i pączki.
Dalmacja słynie z potraw przyrządzanych z ryb najczęściej pieczonych na ruszcie i serwowanych z rakami. Będąc w tym regionie nie zapomnijcie skosztować Paszki czyli tradycyjnego sera owczego.
Smakosze mięsa powinni odwiedzić Slawonię, region ten słynie z doskonałych wędlin w tym kulenu - wędliny mocno przyprawionej papryką. Na deser proponujemy zjeść ciastka z dodatkiem smalcu.
Poczuj smak Chorwacji i przygotuj kalmary w winie proponowane przez bernika
oraz Podrabiane cevapcici-mielone z cebulą polecane przez szewczyk.
Wiech