Ćwikła to połączenie startych ugotowanych buraków i startego chrzanu. Doprawiana jest cukrem, octem i solą. Do ćwikły dodane mogą być też: sok z cytryny, starte winne jabłka lub wytrawne wino.Jest doskonałym dodatkiem do kiełbas i wędlin (szczególnie wędzonych), pieczonych mięs i jajek na twardo. Często gości na stole podczas świat wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Dzięki konserwacji octem może być przechowywana przez dłuższy czas w słoiku.
Z czym jeszcze podawać ćwikłę? Wyśmienicie komponuje się z ziemniakami, kaszami. Kiedy nafaszerujemy nią jajka lub warzywa, utworzymy przysmak doskonały i oryginalny.
Do przygotowywanej w domu na ostro ćwikły z tartym chrzanem dla smaku warto dodać cukier, sól, sok z cytryny, niekiedy można dodać także kminek, winne jabłka, czerwone wytrawne wino, ocet, goździki lub natkę pietruszki.
Kiedy macie ochotę na zdrowy, lekki i pożywny smakołyk, przygotujcie sałatkę z buraków ćwikłowych ze smacznymi dodatkami: jabłko, ogórki konserwowe, jaja i śmietanę. Jeśli lubicie tradycyjne dania, warto urozmaicić je o ćwikłę staropolską. Doskonale zasmakuje zwłaszcza z młodymi ziemniakami lub kaszą.
Warto pamiętać, że ćwikłę należy przyrządzić parę dni wcześniej niż chcemy ją podać. Wówczas cała "przegryzie się" i uzyska wyraźniejszy i lepszy smak. Należy trzymać ją w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Z czym jeszcze podawać ćwikłę? Wyśmienicie komponuje się z ziemniakami, kaszami. Kiedy nafaszerujemy nią jajka lub warzywa, utworzymy przysmak doskonały i oryginalny.
Do przygotowywanej w domu na ostro ćwikły z tartym chrzanem dla smaku warto dodać cukier, sól, sok z cytryny, niekiedy można dodać także kminek, winne jabłka, czerwone wytrawne wino, ocet, goździki lub natkę pietruszki.
Kiedy macie ochotę na zdrowy, lekki i pożywny smakołyk, przygotujcie sałatkę z buraków ćwikłowych ze smacznymi dodatkami: jabłko, ogórki konserwowe, jaja i śmietanę. Jeśli lubicie tradycyjne dania, warto urozmaicić je o ćwikłę staropolską. Doskonale zasmakuje zwłaszcza z młodymi ziemniakami lub kaszą.
Warto pamiętać, że ćwikłę należy przyrządzić parę dni wcześniej niż chcemy ją podać. Wówczas cała "przegryzie się" i uzyska wyraźniejszy i lepszy smak. Należy trzymać ją w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Polecane przepisy do kategorii Ćwikła
Sortuj wg: