Gęś to drób, który pojawia się na naszych stołach najczęściej z okazji Świętego Marcina. Ale nie tylko! To także świetny pomysł na inne specjalne okazje. Najlepiej smakuje z dodatkiem nadzienia owocowego. Aby upiec prawidłowo gęś, trzeba ją najpierw odpowiednio przygotować.
Jak przygotować gęś do pieczenia?
Gęś dobrze jest zaraz po zakupie zamrozić. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie łatwiejsze w obróbce. Jeśli planujemy zaserwować gęś w kawałkach, należy ją pokroić przed zamrożeniem. Dzień przed pieczeniem mięso należy rozmrozić, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki, by się zamarynowało. Jedną z opcji jest także umieszczenie gęsi na całą noc w solance (roztworze nasyconym soli kuchennej). Dzięki temu gęś będzie można piec krócej.
Jak przyprawić gęś?
Podstawową przyprawą do gęsi jest oczywiście majeranek. To on nadaje wyjątkowego aromatu mięsu. Poza nim warto sięgnąć po jałowca, czosnek i rozmaryn. Inną opcją jest mieszanka kminku, czerwonej papryki i pieprzu. Niezależnie od wariantu, gęś należy natrzeć także solą. Wyjątkiem jest jedynie sytuacja, kiedy zdecydowaliśmy się na moczenie jej w solance. Wówczas mięso nacieramy przyprawami na ok. 2-3 godziny przed pieczeniem.
Jak upiec gęś w piekarniku?
Mając wstępnie przygotowaną gęś, możemy zabrać się za jej pieczenie. Warto wcześniej zadbać także o odpowiedni farsz, który może się składać z jabłek, żurawiny i orzechów, warzyw, jak również podrobów.
- Do upieczenia gęsi w piekarniku będą potrzebne: zamarynowana wcześniej gęś, nadzienie (słodkie lub wytrawne) i przyprawy.
- Gęś faszerujemy wybranym nadzieniem (w przypadku jabłek wystarczy je pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki) a następnie dokładnie ją zaszywamy.
- Nadzianą gęś wkładamy do brytfanny, oprószamy przyprawami, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika.
- Jak długo piec gęś? To proste – na każdy 1 kg mięsa należy przyjąć 45 minut pieczenia.
- Po godzinie gęś podlewamy tworzącym się sosem, odwracamy do góry nogami i dopiekamy.
- Na 15-20 minut przed końcem czasu pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby skórka się zarumieniła.
Ważne: Gęś w kawałkach piecze się nawet o połowę krócej, w zależności od wielkości porcji.
Z czym podawać gęś?
Pieczona gęś najlepiej smakuje z duszoną czerwoną kapustą. Innymi dodatkami mogą być także jabłka, pieczone ziemniaki czy nawet kasza pęczak. Dobrym pomysłem są także wszelkiego rodzaju risotta oraz kaszotta.
SylaUla