Przepisy na gęsinę na Świętego Marcina

Gęsina to idealne mięso do dań popisowych. Podawana w formie przystawki czy dania głównego, z wyśmienitymi dodatkami komponuje się wspaniale. Sprawdźcie, co tym razem przygotowali nasi użytkownicy. Serdecznie zapraszamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Przepisy na gęsinę na Świętego Marcina

„Na dzień świętego Marcina lepsza gęś, niźli zwierzyna”, dlatego w Dniu Świętego Marcina, 11 listopada, zachęcamy Was wszystkich do przygotowania wspaniałej gęsiny. Zapewne każdy z domowników oraz gości zachwyci się niesamowitą potrawa z gęsi. Jeżeli nie macie pomysłu, co stworzyć, zainspirujcie się przepisami naszych użytkowników. Zapraszamy!

gęsina
Zdjęcie: Fotolia

Gęsia pierś

Jak wiadomo gęsina nie należy do najłatwiejszych mięs, dlatego przedstawiamy kilka przepisów na gęsinę doskonałą.

Pierś z gęsi i żurawiną na św. Marcina brzmi kusząco. Autorką tego przepisu jest jaNina, która chętnie podaje ten przysmak 11 listopada oraz podczas innych ważnych uroczystości. Gęsia pierś w towarzystwie jabłek, żurawiny oraz aromatycznych przypraw jest wręcz arcydziełem. Równie wspaniałą potrawą jest pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie receptury thegrooba. Dodatek ostrego sosu Tao-Tao, korzenna szara reneta oraz sos sojowy, zmieniają oblicze tradycyjnej gęsiny.

Cukiereczek13 także dodała łatwy i szybki przepis na pierś z gęsi pieczoną z żurawiną. Jak sama stwierdziła, proste rozwiązania są najlepsze. To wykwintne danie powstało z prostych i łatwo dostępnych składników, a smak i aromat dania jest godny czerwonego dywanu.


Pierś gęsi i z żurawiną na św. Marcina Pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie
Pierś z gęsi pieczona z żurawiną

Z gęsiną za pan brat

W świecie kulinarnym, wykorzystywany jest każdy, nawet najmniejszy kawałek mięsa. Dlaczego więc nie wykorzystać całej gęsiny lub nóżek? W naszym serwisie znajdziecie receptury wykorzystujące każdy element gęsiny. Zresztą sami sprawdźcie!

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem dzieła użytkowniczki Mysiunia jest wspaniałym przepisem na jesienny obiad. Połączenie słodko-ostrych smaków świetnie pasuje do soczystej i aksamitnej gęsiny. Mysza75 również zamieściła wspaniały, a zarazem zaskakujący przepis. Gęsina z sosem żurawinowym i carpaccio z buraków z całą pewnością zachwyci każdego. Dodatek czerwonego wina jedynie wzbogaci smak i aromat mięsa.

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem Pieczona gęś z sosem żurawinowym

Gęsina pieczona a la krisofe użytkownika KRISTOFE, aż prosi się, by podać ją naszym gościom. Towarzystwo miodu, kwaśnych jabłek oraz czerwonej kapusty idealnie komponuje się z rozmarynowymi ziemniaczkami i gęsimi nóżkami. A może gęsie nogi w sosie musztardowym autorstwa edytyha? Lepiej trafić nie mogliście. Półwytrawne wino, śmietanka oraz francuska musztarda zmieniają klasyczne nogi gęsie w wyśmienite danie, które nie raz zagości na stołach.

Gęsina pieczona a la Kristofe Gęsie nogi w sosie musztardowym

Jeżeli powyższe przepisy zachęciły Was do przygotowania gęsiny, dodajcie własne, autorskie receptury do naszego serwisu. Pamiętajcie, że za dodanie przepisu ze zdjęciami dostaniecie wirtuale, które w każdej chwili możecie zamienić na nagrody. Chcecie dodać recepturę? Kliknijcie w poniższy link:


                                                      dodaj przepis

Zachęcamy Wszystkich do podzielenia się z nami opiniami, w komentarzach.
 
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii gęsina >>>