„Na dzień świętego Marcina lepsza gęś, niźli zwierzyna”, dlatego w Dniu Świętego Marcina, 11 listopada, zachęcamy Was wszystkich do przygotowania wspaniałej gęsiny. Zapewne każdy z domowników oraz gości zachwyci się niesamowitą potrawa z gęsi. Jeżeli nie macie pomysłu, co stworzyć, zainspirujcie się przepisami naszych użytkowników. Zapraszamy!
Zdjęcie: Fotolia
Gęsia pierś
Jak wiadomo gęsina nie należy do najłatwiejszych mięs, dlatego przedstawiamy kilka przepisów na gęsinę doskonałą.
Pierś z gęsi i żurawiną na św. Marcina brzmi kusząco. Autorką tego przepisu jest jaNina, która chętnie podaje ten przysmak 11 listopada oraz podczas innych ważnych uroczystości. Gęsia pierś w towarzystwie jabłek, żurawiny oraz aromatycznych przypraw jest wręcz arcydziełem. Równie wspaniałą potrawą jest pieczona pierś gęsia z jabłkami w sosie receptury thegrooba. Dodatek ostrego sosu Tao-Tao, korzenna szara reneta oraz sos sojowy, zmieniają oblicze tradycyjnej gęsiny.
Cukiereczek13 także dodała łatwy i szybki przepis na pierś z gęsi pieczoną z żurawiną. Jak sama stwierdziła, proste rozwiązania są najlepsze. To wykwintne danie powstało z prostych i łatwo dostępnych składników, a smak i aromat dania jest godny czerwonego dywanu.
Z gęsiną za pan brat
W świecie kulinarnym, wykorzystywany jest każdy, nawet najmniejszy kawałek mięsa. Dlaczego więc nie wykorzystać całej gęsiny lub nóżek? W naszym serwisie znajdziecie receptury wykorzystujące każdy element gęsiny. Zresztą sami sprawdźcie!
Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem dzieła użytkowniczki Mysiunia jest wspaniałym przepisem na jesienny obiad. Połączenie słodko-ostrych smaków świetnie pasuje do soczystej i aksamitnej gęsiny. Mysza75 również zamieściła wspaniały, a zarazem zaskakujący przepis. Gęsina z sosem żurawinowym i carpaccio z buraków z całą pewnością zachwyci każdego. Dodatek czerwonego wina jedynie wzbogaci smak i aromat mięsa.
Gęsina pieczona a la krisofe użytkownika KRISTOFE, aż prosi się, by podać ją naszym gościom. Towarzystwo miodu, kwaśnych jabłek oraz czerwonej kapusty idealnie komponuje się z rozmarynowymi ziemniaczkami i gęsimi nóżkami. A może gęsie nogi w sosie musztardowym autorstwa edytyha? Lepiej trafić nie mogliście. Półwytrawne wino, śmietanka oraz francuska musztarda zmieniają klasyczne nogi gęsie w wyśmienite danie, które nie raz zagości na stołach.
Jeżeli powyższe przepisy zachęciły Was do przygotowania gęsiny, dodajcie własne, autorskie receptury do naszego serwisu. Pamiętajcie, że za dodanie przepisu ze zdjęciami dostaniecie wirtuale, które w każdej chwili możecie zamienić na nagrody. Chcecie dodać recepturę? Kliknijcie w poniższy link:
Zachęcamy Wszystkich do podzielenia się z nami opiniami, w komentarzach.
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii gęsina >>>
Przepisy na gęsinę na Świętego Marcina
Gęsina to idealne mięso do dań popisowych. Podawana w formie przystawki czy dania głównego, z wyśmienitymi dodatkami komponuje się wspaniale. Sprawdźcie, co tym razem przygotowali nasi użytkownicy. Serdecznie zapraszamy!
ocena: 5/5 głosów: 4