Kutia jest tradycyjną, słodką potrawą wigilijną wywodzącą się z kuchni kresowej. Ten popularny, świąteczny deser przygotowuje się z ziaren pszenicy, maku, rodzynek oraz migdałów. Wśród pozostałych składników kutii znajdują się: miód i cukier puder. W niektórych przepisach pojawia się również likier Amaretto lub ekstrakt migdałowy oraz słodka śmietanka. Smak i aromat potrawy pogłębi dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej. Deser można również wzbogacić o owoce, takie jak daktyle i figi.

Nazwa kutia pochodzi od słowa ukraińskiego (z greki) kókkospestka, ziarno, chociaż ludowa etymologia wskazuje na słowo kut – kąt.

Kutia - pyszna słodka kula może być deserem, daniem głównym lub elementem innej potrawy. Jej podstawę stanowi obtłuczona pszenica i mak oraz aromatyczne bakalie - orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, daktyle oraz smażona skorka pomarańczowa.

Taki świąteczny przysmak jest bardzo zdrowy - mak zawiera witaminy A, C, D, E, błonnik wapń, magnez, żelazo i potas oraz pomaga w procesie trawiennym i przeciwdziała miażdżycy.

Tradycyjna kutia podawana jest w głębokim talerzu, z dodatkiem mleka, miodu lub śmietanki do polania.
Tort makowy

Tort makowy

Tort makowy można przygotować na dwa sposoby: dodając mak do ciasta lub do masy. Jako kremy do tortu makowego najlepiej sprawdzają się te śmietankowe, waniliowe, rumowe i karmelowe. Można również wykorzystać masę makową do przełożenia biszkoptowych placków nasączonych sokiem pomarańczowym lub koniakiem. Makowy smak wyśmienicie komponuje się również z nutami kokosowymi oraz białą czekoladą.

Masa makowa

Masa makowa

Masa makowa do makowca powstaje ze zmielonych w maszynce do mięsa ziarenek maku namoczonych wcześniej w gorącej wodzie, ugotowanych i odcedzonych. Do makowca z gotowej masy makowej doskonale pasują rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz migdały. Ciasto z masą makową z puszki można zrobić w wersji dietetycznej i zastąpić cukier miodem lub w ogóle go nie dodawać. Do seromakowca z gotowej masy makowej warto dorzucić posiekane suszone owoce: morele, żurawinę, śliwki.

Mazurek makowy

Mazurek makowy

Dwa ciasta na Wielkanoc w jednym? Nic prostszego. Wystarczy przygotować makowiec na kruchym spodzie z masą makową. Masę makową najlepiej przygotować samodzielnie. To gwarancja wykorzystania najlepszych składników oraz możliwość nadania jej pożądanego smaku. Osoby zapracowane oraz te, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni mogą skorzystać z prostego i szybkiego w przygotowaniu przepisu na kokosowy makowiec na spodzie z gotowego ciasta francuskiego.

Seromakowiec

Seromakowiec

Można go przygotować w wersji kruchej, biszkoptowej albo w formie dwukolorowego przekładańca ze spodem lub bez. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku masy serowej i makowej. Najlepszy sernik to taki, w którym ser jest aksamitny i puszysty. Dlatego warto zmielić go kilkukrotnie lub zaopatrzyć się w gotowy ser do sernika z wiaderka. Makosernik wyśmienicie smakuje z dużą ilością bakalii i aromatem pomarańczowym, który orzeźwia orzechowe nuty. Dla osób będących na diecie bezglutenowej sernik z makiem bez spodu jest doskonałym pomysłem na słodką przekąskę.

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Ciasto biszkoptowe z jabłkami rewelacyjnie pasuje do makowej, bakaliowej masy. Sekretem udanego i bardzo puszystego biszkoptu jest ubita na sztywno piana z białek i delikatne łączenie jej z pozostałymi składnikami. Przesianie mąki to również kluczowy element pieczenia biszkoptów.

Makowiec z jabłkami można przygotować w wersji na szybko i bez pieczenia. Wystarczy przełożyć herbatnikami gotową masę makową oraz smażone jabłka.

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa

Masa kajmakowa z puszki kupiona w sklepie jest bezpośrednio przeznaczona do użycia. Można nią smarować spody ciast oraz wafle. Masę kajmakową w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu ze śmietanki kremówki 30% oraz cukru. Oba składniki zagotowuje się w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Całość gotuje się na małym ogniu do zgęstnienia i zmiany koloru masy na słomkową. Masę kajmakową stosuje się jako polewę do serników, wówczas posypuje się ją płatkami migdałów. Inną propozycją na jej wykorzystanie jest zrobienie babeczek z masą kajmakową i dodatkiem orzechów włoskich i czekolady.

Polecane przepisy do kategorii Kutia

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Kutia

Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wigilijna kutia

Wigilijna kutia

lola11992 lola11992

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Danuta Prorok Danuta Prorok

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

bogusia19 bogusia19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

krzyssiu_o1995 krzyssiu_o1995

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

gosia79z gosia79z

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

cherry cherry
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Henia Henia
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Babciagramolka Babciagramolka
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kutia

kutia

iwa643 iwa643
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Miśka Miśka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia

Kutia

Magdusia1312 Magdusia1312
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

Bahus Bahus
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: