Przepis na masę makową
Składniki:
-
300 g suchego maku
-
300 ml mleka
-
250 ml wody
-
100 ml płynnego miodu
-
2 łyżki masła
-
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
garść posiekanych orzechów włoskich
-
garść rodzynek
-
2 łyżki likieru Amaretto
-
1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12%
Przygotowanie:
-
Mak przekładamy na sitko o najdrobniejszych oczkach, płuczemy bieżącą, zimną wodą,
-
Przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem oraz wodą, cały musi być pokryty płynem,
-
Na małym gazie gotujemy ok. 30 minut,
-
Po tym czasie ściągamy rondel z ognia i odcedzamy dokładnie,
-
Odciskamy go kilkukrotnie łyżką na sitku, aby pozbyć się wilgoci,
-
Następnie mak mielimy w maszynce do mięsa, najlepiej 2-3 razy.
-
Do rondla dodajemy miód i masło, trzymamy chwilę na małym ogniu, aż składniki połączą się, pozostawiam do ostygnięcia,
-
Orzechy drobno siekamy, rodzynki zalewam wrzątkiem i moczymy koło godziny, odcedzamy,
-
Do dużej miski przekładamy zmielony mak, wszystkie bakalie oraz miód z roztopionym masłem.
-
Całość dokładnie mieszamy, dodaję do smaku likier,
-
Jeśli masa jest zbyt słodka dodajemy 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany.
Jakie składniki dodać do masy makowej?
Przedstawiony przepis na masę makową jest bazowy, możemy go uzupełnić innymi dodatkami.
-
Orzechy- laskowe, nerkowca, brazylijskie,
-
Suszone owoce- żurawina, suszone śliwki, daktyle,
-
Cytrusy- sok z cytryny, sok z pomarańczy, otarta skórka z cytryny lub pomarańczy itp.
-
Wiórki kokosowe, czy płatki migdałowe.
SylaUla