Na Wigilii nie może zabraknąć makowca, który jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Święta Bożego Narodzenia. Najważniejszym składnikiem tego wypieku jest mak, który symbolizuje obfitość i powodzenie.
Tradycyjny makowiec wykonywany jest najczęściej z ciasta drożdżowego, rzadziej z kruchego czy biszkoptowego, dodatkiem jest masa makowa. Aby miała cudowny smak, dodajemy do niej orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie i oczywiście miód. Gotowe ciasto dekoruje się lukrem.
Zdjęcia: Fotolia, Diamant
Marka DIAMANT z okazji zbliżających się świąt przygotowała nowość – wyjątkowy Cukier do polew, pozwalający na stworzenie naturalnie śnieżnobiałej, idealnej polewy na wigilijne słodkości. Zachęca do samodzielnego tworzenia naturalnych kolorowych polew przez dodanie np. soku z jagód, szpinaku, kurkumy a także smakowych polew: z dodatkiem soku z cytrusów czy wiórków kokosowych.
Lukier przygotowany z Cukrem do polew ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków, nie kruszy się i nie pęka.
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC Z POLEWĄ IDEALNĄ
Ciasto:
30g drożdży
250ml mleka
200g Cukru DIAMANT
500g mąki
2 jajka (osobno białka i żółtka) 80 g masła
szczypta soli
800g masy makowej
Polewa:
250g Cukru do polew DIAMANT
25ml zimnej wody lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem DIAMANT w lekko ciepłym mleku, dodać mąkę, 2 żółtka, jedno białko, szczyptę soli. Całość wymieszać, zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masą makową i zawinąć jak roladę, od dłuższego boku. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem, piec przez około 35 minut w temperaturze 180°C. Cukier do polew DIAMANT rozpuścić w 25 ml zimnej wody i ostudzony makowiec posmarować śnieżnobiałą polewą. Gotowe!
Tradycyjny makowiec wykonywany jest najczęściej z ciasta drożdżowego, rzadziej z kruchego czy biszkoptowego, dodatkiem jest masa makowa. Aby miała cudowny smak, dodajemy do niej orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie i oczywiście miód. Gotowe ciasto dekoruje się lukrem.
Zdjęcia: Fotolia, Diamant
Marka DIAMANT z okazji zbliżających się świąt przygotowała nowość – wyjątkowy Cukier do polew, pozwalający na stworzenie naturalnie śnieżnobiałej, idealnej polewy na wigilijne słodkości. Zachęca do samodzielnego tworzenia naturalnych kolorowych polew przez dodanie np. soku z jagód, szpinaku, kurkumy a także smakowych polew: z dodatkiem soku z cytrusów czy wiórków kokosowych.
Lukier przygotowany z Cukrem do polew ładnie przylega do powierzchni zdobionych wypieków, nie kruszy się i nie pęka.
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC Z POLEWĄ IDEALNĄ
Ciasto:
30g drożdży
250ml mleka
200g Cukru DIAMANT
500g mąki
2 jajka (osobno białka i żółtka) 80 g masła
szczypta soli
800g masy makowej
Polewa:
250g Cukru do polew DIAMANT
25ml zimnej wody lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z cukrem DIAMANT w lekko ciepłym mleku, dodać mąkę, 2 żółtka, jedno białko, szczyptę soli. Całość wymieszać, zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masą makową i zawinąć jak roladę, od dłuższego boku. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem, piec przez około 35 minut w temperaturze 180°C. Cukier do polew DIAMANT rozpuścić w 25 ml zimnej wody i ostudzony makowiec posmarować śnieżnobiałą polewą. Gotowe!
LauraLaura
marcinka