Leczo to rodzaj dania jednogarnkowego do którego przygotowania wykorzystujemy różnorodne warzywa i rodzaje mies. Jest to potrawa którą przygotujemy bez najmniejszych problemów, nie wymaga ona wielkich umiejętności kulinarnych. Składniki wystarczy pokroić w kostkę wrzucić do garnka, doprawić i dusić przez przynajmniej 40 minut. Pyszne leczo ugotujemy z kabaczka, pieczarek, papryki, z mięsem lub bez. Podajemy je z ryżem, ziemniakami lub po prostu z chlebem. Tak przygotowane leczo możemy włożyć w słoiki i wykorzystać w chwilach gdy nie mamy czasu na gotowanie.
Leczo z kabaczka

Leczo z kabaczka

Z pewnością każdy zna smak pysznego leczo z cukinii. Aby trochę urozmaicić tą potrawę warto skusić się również na leczo z kabaczka. Niezastąpionym elementem potrawy jest podsmażana kiełbasa i wędzony boczek. Danie jest mocno warzywne – prócz kabaczka wykorzystuje się czerwoną, żółtą, zieloną paprykę i mięsiste pomidory. Smak leczo podkreśli ostra czerwona papryka oraz sól i pieprz. Propozycją obiadu może być również leczo z kabaczkiem, papryką i pieczarkami – wyśmienicie smakuje z dodatkiem kiełbasy, ale także w wersji wegetariańskiej.

Leczo z mięsem

Leczo z mięsem

Do przygotowania leczo z mięsem możemy użyć różnych jego rodzajów. Za każdym razem będzie pyszne i sycące, tak zwane „konkretne jedzenie”. Dobrze doprawione, lekko pikantne i aromatyczne, może zostać ulubionym daniem w naszym domu. Gotując leczo z kiełbasą, mięsem mielonym, parówkami, czy kurczakiem i pieczarkami możemy mieć pewność, że nikt z domowników nie zostanie głodny.

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie to klasyczne danie tej kuchni. Jego składniki to papryka, pomidory, cebula i mięso na przykład kurczak, czy kiełbasa. Potrawy węgierskie często przyprawione są dużą ilością suszonej papryki, tak jest i w tym przypadku. To leczo możemy oczywiście wzbogacić na przykład dodatkiem bakłażana lub cukinii. Jest ono gwarancją dobrego smaku i niesamowitego aromatu.

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie, a nawet wegańskie możemy przygotować z różnorodnych składników i podawać na obiad kilka dni w tygodniu. Dzięki różnym wariantom i możliwościom danie to nie znudzi się nam zbyt szybko. Możemy to danie przyrządzić z pieczarkami, cukinią, papryką, dynią, czy bakłażanem. To dietetyczne leczo można przełożyć do słoików w ramach zapasów na zimę.

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii z dodatkiem papryki, pieczarek i kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Przygotowuje się bardzo prosto, wszystkie składniki lądują w jednym garnku, a do tego smakuje wybornie. Taki gulasz z cukinii możemy przygotować także bez użycia mięsa, taka alternatywa dla wegetarian, a nawet wegan. Przyprawiamy je według własnego uznania, ulubionymi ziołami. Możemy przełożyć je do słoików i leczo z cukinii na zimę gotowe.

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem będzie bardzo lekkim, dietetycznym daniem. Polecamy je osobom dbającym o linie i zdrowie. Bogactwo warzyw i niskokaloryczne mięso zapewniają nam wiele witamin, minerałów, białka, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii. Zwłaszcza jeśli przygotujemy leczo z piersią kurczaka i dodamy cukinie, czy pieczarki. Jednocześnie potrawa ta jest bardzo smaczna i efektowna.
 

Leczo na zimę

Leczo na zimę

Leczo na zimę jest warzywną potrawą przygotowaną z papryki, pomidorów, cebuli, nierzadko z dodatkiem cukinii i pieczarek. Przygotowanie tego zimowego przetworu nie jest skomplikowane. Pierwszą czynnością jest dokładne umycie warzyw, a następnie ich pokrojenie w kostkę. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać. Wszystkie warzywa smaży się na głębokiej patelni, a gdy staną się miękkie doprawia się je solą i ostrą papryką. Leczo przekłada się do wyparzonych słoików i pasteryzuje przez około 20 minut.

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą jest to danie bardzo tradycyjne wręcz klasyczne. Smakuje wyśmienicie a nasza wędlina nadaje mu wspaniały wędzony posmak. Możemy przygotować je z dodatkiem różnorodnych warzyw, czy grzybów. Leczo z kiełbasą i cukinią, pieczarkami, papryką, czy innymi warzywami za każdym razem będzie smakować inaczej jeżeli będziemy je urozmaicać i przyprawiać według własnego uznania.

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Leczo to tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej. Swoją konsystencją przypomina bardzo gęstą zupę. Dzięki dodaniu cukinii, leczo staje się lżejsze i bardziej delikatne w smaku. Leczo z cukinii przygotowuje się z różnymi dodatkami: można na przykład przyrządzić leczo z cukinii z kiełbasą lub parówkami, leczo z cukinii i papryki, leczo z cukinii i pieczarek czy leczo z cukinii z kurczakiem. Wegetarianie i weganie na pewno chętnie wypróbują leczo z cukinii bez mięsa. Gotową potrawę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i jeść nawet wtedy, kiedy sezon na cukinię się skończy.

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z warzyw i pomidorowego sosu. Składniki na leczo to: pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Leczo węgierskie z cukinią lub kabaczkiem to urozmaicenie tradycyjnej węgierskiej potrawy. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Leczo doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.