Swoją konsystencją przypomina bardzo gęstą zupę. Dzięki dodaniu cukinii, leczo staje się lżejsze i bardziej delikatne w smaku. Leczo z cukinii przygotowuje się z różnymi dodatkami: można na przykład przyrządzić leczo z cukinii z kiełbasą lub parówkami, leczo z cukinii i papryki, leczo z cukinii i pieczarek czy leczo z cukinii z kurczakiem. Wegetarianie i weganie na pewno chętnie wypróbują leczo z cukinii bez mięsa. Gotową potrawę można przełożyć do słoików, zapasteryzować i jeść nawet wtedy, kiedy sezon na cukinię się skończy.
Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią to szybkie danie z cukinii. Cukinia ma łagodny smak, dlatego dania z cukinii warto wzbogacać aromatycznymi dodatkami takimi jak: limonka, chili, dymka czy bazylia. Cukinia z ryżem zyska też ciekawy aromat dzięki usmażeniu jej z pomidorami, papryką lub krewetkami. Dania z cukinii można serwować z soczystym mięsem drobiowym. Kurczak z cukinią podany z ryżem i posypany świeżym szczypiorkiem będzie eksplozją smaków z każdym kęsem. Sposób na cukinię, który sprawi, że podczas smażenia warzywo nie rozmięknie, to pokrojenie jej w grubszą kostkę i dodanie na patelnię w połowie czasu smażenia.

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Wegetariański pasztet z cukinii jest równie smaczny i aromatyczny, jak jego mięsny odpowiednik. Potrawę przyrządza się z cukinii startej na tarce o dużych oczkach. Warzywa łączy się z olejem, jajkami i bułką tartą. Popularne są też wersje pasztetu z dodatkami, na przykład pasztet z cukinii z pieczarkami i pasztet z cukinii z marchewką. Niektórzy dodają jeszcze starty żółty ser, cebulę lub kaszę mannę. Pasztet piecze się w piekarniku, w blaszce keksówce, przez około godzinę. Świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska lub dodatek do kanapek.

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii to bardzo smaczny, kwaśno-słodki dodatek do potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Mieszankę przygotowuje się dojrzałych cukinii, czerwonej cebuli, soli, białego octu, cukru, żółtej gorczycy, pieprzu i kurkumy. Warzywa przed obróbką powinny być dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki, najlepiej na krajalnicy lub mandolinie. Cukinia w marynacie powinna marynować się co najmniej dwie godziny. Gotowe pikle należy przechowywać w słoikach, w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

Quiche z cukinią

Quiche z cukinią

Quiche z cukinią to wytrawna tarta podawana na kruchym, słonym cieście. Nadzienie polewa się masą przyrządzoną z jajek i śmietany. Interesującym pomysłem na quiche z cukinią jest dodanie do niej pora. Dla osób lubiących mięsne dodatki idealna będzie tarta z dodatkiem boczku. Do cukinii pasują także serek ricotta i parmezan. Quiche z cukinią będzie też smaczny z pomidorkami cherry i serem feta.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Lekkim i dietetycznym rodzajem bigosu jest bigos z cukinii lub bardzo podobny bigos z kabaczka. Klasyczne przepisy zakładają dodatek kiełbasy, jednak to danie można również zaserwować w wersji wegetariańskiej. Do jarskiego bigosu prócz cukinii często dodaje się pieczarki i bakłażana. Smacznym pomysłem na wegański bigos jest połączenie kiszonej kapusty, soczewicy, suszonych śliwek oraz grzybów. Doprawia się go tradycyjnymi przyprawami do bigosu, a także sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Nietypowym składnikiem, który nada potrawie aromatu jest brandy.

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Cukinia idealnie nadaje się do zapiekania z makaronem, ziemniakami i innymi warzywami. Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym to pożywne i rozgrzewające danie, które najlepiej sprawdzi się, jako obiad jesienią i zimą. Lżejsza i bardziej dietetyczna wersja tego dania to zapiekanka z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przyrządzić również w wersji bezmięsnej – zapiekanka ziemniaczana z cukinią i makaronem z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom. Zapiekanki z cukinią dobrze komponują się z sosem beszamelowym, serowym i pomidorowym.

Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Świetnym pomysłem jest cukinia z grilla. Można ją przyrządzać na patelni grillowej lub w piekarniku. Cukinia z grilla z mozzarellą ma intensywny smak, a dodany ser nadaje ciągłości i delikatności potrawie. Dobrym pomysłem jest też grillowana cukinia z fetą i suszonymi pomidorami. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa cukiniowa najlepiej smakuje w postaci delikatnego kremu zmiksowanego na gładko. Zupa krem z cukinii jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy lekko podsmażyć pokrojoną cukinię i inne warzywa (np. cebulę, pora, ziemniaki), zalać je wywarem, gotować przez około 30 minut, a na koniec zmiksować blenderem. Ciekawym daniem jest też zupa krem z cukinii z serkiem topionym – dzięki dodaniu serka zupa jest bardziej sycąca i gęsta. Krem z cukinii podaje się z łyżką śmietany, świeżymi ziołami, pieczonymi grzankami lub pieczywem.

Polecane przepisy do kategorii Leczo z cukinii

Znaleźliśmy 39 przepisów w kategorii Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Agata88 Agata88

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

szynszyla szynszyla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Babeczka35 Babeczka35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

bietka bietka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: