Jak przyprawić leczo?

Ważnym składnikiem leczo jest cebula. Dobrze przyprawione leczo powinno mieć lekko pikantny smak, dlatego doprawia się je ostrą papryką. Ziołowego aromatu potrawie dodaje oregano i bazylia.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyprawić leczo?
fot. Fotolia
Doprawiając leczo można użyć świeżej, czerwonej papryczki chili. Z warzywa należy usunąć gniazda nasienne, posiekać na drobne kawałki i dodać do pozostałych składników.

Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo

Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Obie przyprawy można ze sobą połączyć. Leczo doprawia się też:
  • ziarnami kolendry,
  • czosnkiem,
  • oregano,
  • bazylią,
  • cukrem,
  • solą,
  • czarnym pieprzem,
  • skórką startą z cytryny,
  • białym wytrawnym winem,
  • świeżą natką pietruszki.

Jak przyprawić leczo z cukinią

Czosnek przesmaża się razem z cebulą. Kiedy mięso i warzywa duszą się w garnku, dodaje się cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i skórkę startą z cytryny. Paprykę w proszku przesmaża się chwilę na patelni z białym wytrawnym winem i łączy z całością. Dopiero pod koniec gotowania dodaje się ziarna kolendry (rozbite wcześniej w moździerzu) oraz posiekaną, świeżą natkę pietruszki.

Skład gotowej przyprawy do leczo

Gdy zabraknie w kuchni świeżych ziół, można skorzystać z gotowej przyprawy do leczo, którą można kupić w sklepie. W jej składzie znajduje się, między innymi: koncentrat pomidorowy, kwasek cytrynowy, cukier, bazylia, oregano, rozmaryn, czarny pieprz oraz ekstrakt z papryki.