Doprawiając leczo można użyć świeżej, czerwonej papryczki chili. Z warzywa należy usunąć gniazda nasienne, posiekać na drobne kawałki i dodać do pozostałych składników.
Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo
Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Obie przyprawy można ze sobą połączyć. Leczo doprawia się też:
Jak przyprawić leczo z cukinią
Czosnek przesmaża się razem z cebulą. Kiedy mięso i warzywa duszą się w garnku, dodaje się cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i skórkę startą z cytryny. Paprykę w proszku przesmaża się chwilę na patelni z białym wytrawnym winem i łączy z całością. Dopiero pod koniec gotowania dodaje się ziarna kolendry (rozbite wcześniej w moździerzu) oraz posiekaną, świeżą natkę pietruszki.
Skład gotowej przyprawy do leczo
Gdy zabraknie w kuchni świeżych ziół, można skorzystać z gotowej przyprawy do leczo, którą można kupić w sklepie. W jej składzie znajduje się, między innymi: koncentrat pomidorowy, kwasek cytrynowy, cukier, bazylia, oregano, rozmaryn, czarny pieprz oraz ekstrakt z papryki.
Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo
Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra. Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Obie przyprawy można ze sobą połączyć. Leczo doprawia się też:
- ziarnami kolendry,
- czosnkiem,
- oregano,
- bazylią,
- cukrem,
- solą,
- czarnym pieprzem,
- skórką startą z cytryny,
- białym wytrawnym winem,
- świeżą natką pietruszki.
Jak przyprawić leczo z cukinią
Czosnek przesmaża się razem z cebulą. Kiedy mięso i warzywa duszą się w garnku, dodaje się cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i skórkę startą z cytryny. Paprykę w proszku przesmaża się chwilę na patelni z białym wytrawnym winem i łączy z całością. Dopiero pod koniec gotowania dodaje się ziarna kolendry (rozbite wcześniej w moździerzu) oraz posiekaną, świeżą natkę pietruszki.
Skład gotowej przyprawy do leczo
Gdy zabraknie w kuchni świeżych ziół, można skorzystać z gotowej przyprawy do leczo, którą można kupić w sklepie. W jej składzie znajduje się, między innymi: koncentrat pomidorowy, kwasek cytrynowy, cukier, bazylia, oregano, rozmaryn, czarny pieprz oraz ekstrakt z papryki.
pyszalka
Jeśli do leczo dodaje się czosnek, to trzeba go smażyć bardzo krótko jak sie chociaż troszeczke przypali to już jest gorzki i psuje smak, trzeba uważać.