Leczo to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się bardzo łatwo. Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej. Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa. Z czym można zrobić jeszcze to danie?
Jak zrobić leczo z mięsem?
Leczo z mięsem można zrobić na więcej sposobów niż tylko z kiełbasą. Po co jeszcze można sięgnąć? Przede wszystkim po mięso mielone, wieprzowinę (w tym boczek lub schab), kurczaka czy indyka. Oto jak zrobić leczo z mięsem – bez kiełbasy:
Leczo można jeść praktycznie z dowolnym dodatkiem. Oto kilka propozycji, co podać do tego dania:
Główną przyprawą do leczo jest suszona papryka – słodka lub ostra. Innymi godnymi uwagi dodatkami są ziarna kolendry, oregano, czosnek, bazylia, cukier oraz oczywiście sól i pieprz. Smak leczo można dodatkowo wzmocnić lampką białego wytrawnego wina lub posiekaną natką pietruszki.
Jak zrobić leczo z mięsem?
Leczo z mięsem można zrobić na więcej sposobów niż tylko z kiełbasą. Po co jeszcze można sięgnąć? Przede wszystkim po mięso mielone, wieprzowinę (w tym boczek lub schab), kurczaka czy indyka. Oto jak zrobić leczo z mięsem – bez kiełbasy:
- Do przygotowania leczo będą potrzebne: papryka (może być różnokolorowa), cebula, czosnek, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i mięso, np. boczek, mięso mielone lub kawałek drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.
- Cebulę podsmażamy na patelni z pokrojonym mięsem.
- Paprykę kroimy w paski lub kostkę, czosnek siekamy na drobno i dorzucamy do podsmażonego mięsa.
- Całość podsmażamy, dodajemy pomidory wraz zalewą, następnie przykrywamy i dusimy do momentu, aż papryka zmięknie.
- Na koniec doprawiamy leczo solą, pieprzem i papryką w proszku. Smacznego!
Leczo można jeść praktycznie z dowolnym dodatkiem. Oto kilka propozycji, co podać do tego dania:
- Świeże pieczywo: pokrojony na kromki chleb, bagietka lub bułka
- Ryż: dowolnego rodzaju, koniecznie ugotowany na sypko.
- Kasza: najlepiej sprawdzi się jaglana, gryczana niepalona oraz jęczmienna. Można również sięgnąć po pęczak, owsianą czy kuskus.
- Makaron: dobrym wyborem są drobne odmiany, np. orzo lub risi. Dobrze się sprawdzą także drobne muszelki, kolanka lub literki.
Główną przyprawą do leczo jest suszona papryka – słodka lub ostra. Innymi godnymi uwagi dodatkami są ziarna kolendry, oregano, czosnek, bazylia, cukier oraz oczywiście sól i pieprz. Smak leczo można dodatkowo wzmocnić lampką białego wytrawnego wina lub posiekaną natką pietruszki.