Podstawowymi składnikami leczo są: papryka, cebula i pomidory. Częstym dodatkiem jest również cukinia. W kuchni polskiej do klasycznego leczo dodaje się kiełbasę, niekiedy boczek lub mielone mięso wieprzowe. W tradycyjnej wersji składniki gulaszu smaży się na smalcu. Potrawę doprawia się słodką i ostrą, mieloną papryką, solą oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Leczo doskonale smakuje podawane z pieczywem białym lub razowym
Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Kiełbasę domowej roboty przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny, drobiu, wołowiny czy dziczyzny (bażanta, dzika, sarny). Gatunki można także łączyć, tak aby uzyskać na przykład swojską kiełbasę drobiowo-wieprzową. Przygotowane mięso przekłada się do osłonek, a następnie gotuje na parze lub wędzi. Kiełbasa wędzona na zimno najdłużej zachowa świeżość i pyszny smak, ale musi leżakować w wędzarni nawet kilka dni. Znany jest także przepis na kiełbasę w słoiku, czyli tak zwaną domową konserwę.

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla najlepiej smakuje z cebulą, pieprzem, ziołami i przyprawą do dań gyros. Marynata do kiełbasy z grilla może składać się np. z piwa, cebuli i czosnku. Najlepsza kiełbasa grillowa to przede wszystkim kiełbasa zwyczajna. Biała kiełbasa z grilla jest najsmaczniejsza po jej wcześniejszym sparzeniu. Kaszanka na grilla będzie doskonała w pętkach i w plasterkach. Nie powinno się grillować kiełbasy powyżej 20 minut, gdyż straci większość zawartego w niej tłuszczu, a więc i soczystość.

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Pieczona biała kiełbasa to przysmak kojarzony głównie z Wielkanocą. Potrawę przyrządza się zazwyczaj w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym), ale znane są także przepisy na białą kiełbasę pieczoną na patelni. Najpopularniejsze warianty tego dania to biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie lub sosie chrzanowym. Obowiązkowym składnikiem tej potrawy jest też pokrojona cebula.

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa to wyrób z mięsa wieprzowego. Swój charakterystyczny jasny kolor zawdzięcza dużej ilości tłuszczów. Tradycyjną białą kiełbasę wykonuje się z boczku, łopatki i podgardla. W niektórych przepisach zalecane jest także dodanie wołowiny. Polska kiełbasa biała jest sprzedawana w stanie surowym, przed spożyciem należy ją upiec lub ugotować. Miłośnicy gotowania mogą pokusić się o przyrządzenie białej kiełbasy domowej roboty. Wyrób doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku lub samodzielne danie, np. kiełbasa pieczona.

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa pieczona w piwie to danie przygotowywane głównie w okresie wielkanocnym, ale sprawdzi się także jako powszedni obiad lub kolacja. Do przyrządzenia potrawy używa się surowej białej kiełbasy, którą zalewa się jasnym piwem i zapieka w piekarniku. Warto dodać także pokrojoną cebulę, kilka łyżek musztardy i odrobinę miodu. Nie może zabraknąć także aromatycznego majeranku.

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku to pyszna konserwa domowa, z galaretką na dnie i tłuszczykiem na górze. Świetnie smakuje z pajdą chleba, smalczykiem i ogórkiem kiszonym. Do jej przygotowania potrzeba: mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej z dodatkiem odrobiny boczku), majeranku, soli peklowej, pieprzu i czosnku. Całość należy zmielić, najlepiej w maszynce, i wyrobić ręcznie na w miarę jednolitą masę. Mięso trzyma się w wyparzonych oraz szczelnie zakręconych słoikach.

Leczo na zimę

Leczo na zimę

Leczo na zimę jest warzywną potrawą przygotowaną z papryki, pomidorów, cebuli, nierzadko z dodatkiem cukinii i pieczarek. Przygotowanie tego zimowego przetworu nie jest skomplikowane. Pierwszą czynnością jest dokładne umycie warzyw, a następnie ich pokrojenie w kostkę. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać. Wszystkie warzywa smaży się na głębokiej patelni, a gdy staną się miękkie doprawia się je solą i ostrą papryką. Leczo przekłada się do wyparzonych słoików i pasteryzuje przez około 20 minut.

Leczo węgierskie

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z warzyw i pomidorowego sosu. Składniki na leczo to: pomidory, papryka oraz cebula. Warzywa przesmaża się na patelni, a potem dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Leczo węgierskie z cukinią lub kabaczkiem to urozmaicenie tradycyjnej węgierskiej potrawy. Do dania można też dodać kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Leczo doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Polecane przepisy do kategorii Leczo z kiełbasą

Znaleźliśmy 65 przepisów w kategorii Leczo z kiełbasą

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jesienne leczo z kiełbasą

Jesienne leczo z kiełbasą

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: