Pikle to mieszanka na bazie ogórków z dodatkiem np. marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie octowej. Pasuje szczególnie do dań mięsnych. Można je przygotować po angielsku lub tradycyjnie po polsku.

Jak przygotować pikle po angielsku?

Marynatę do pikli po angielsku przygotowuje się na bazie octu jabłkowego 6%, curry, kurkumy, musztardy miodowej i sarepskiej, soli i cukru. Wodę gotuje się z cukrem, octem i przyprawami. Po zagotowaniu dodaje się do niej musztardę i miesza. Ogórki kroi się w cienkie plastry, cebulę w piórka, a marchew w plasterki. Na dno wyparzonych słoików wkłada się najpierw pieprz, ziele angielskie i gorczycę, następnie warzywa. Całość zalewa się gorącą zalewą i dokładnie zamyka. Ogórki są gotowe już po dwóch dniach, choć smaku i aromatu nabierają dopiero po dłuższym czasie leżakowania.

Jak przygotować pikle po polsku?

Tradycyjne pikle po polsku przygotowuje się w prostej zalewie z wody, octu, cukru i soli. Wszystkie warzywa dokładnie się myje i obiera. Ogórki kroi się na cząstki, usuwa gniazda z pestkami i soli. Tak przygotowane marynuje się przez co najmniej 12 godzin. Następnie do czystych słoików wkłada się cebulę, marchew, seler, koper i wcześniej zamarynowane ogórki. Warzywa zalewa się gorącą zalewą i pasteryzuje przez co najmniej 20 minut. Pikle po polsku należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak przygotować słoiki na pikle?

Słoiki przeznaczone na pikle powinny być dokładnie wyczyszczone i wyparzone. Nakłada się do nich mieszanki, którą zalewa się gorącą zalewą. Następnie dokładnie je się zakręca. Tak przygotowane słoiki wstawia się do garnka wyłożonego ścierkami lub gazetami i zalewa zimną wodą. W taki sposób gotuje się je przez około pół godziny. Na koniec wyjmuje się je z garnka, i stawia odwrócone do góry dnem (do czasu aż wystygną). Po wystygnięciu można je wstawić do spiżarki.


Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie to dobry pomysł na przetwory na zimę. Świetnie będą smakować jako dodatek do różnorodnych potraw. Przygotujemy je na różne sposoby, możemy podawać ogórki w musztardzie francuskiej, sarepskiej, z gorczycą oraz z dodatkiem miodu. W zimne dni będą one świetnie smakować z tłuczonymi ziemniakami i kotletem mielonym.

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii

Pikle z cukinii to bardzo smaczny, kwaśno-słodki dodatek do potraw mięsnych, sałatek i kanapek. Mieszankę przygotowuje się dojrzałych cukinii, czerwonej cebuli, soli, białego octu, cukru, żółtej gorczycy, pieprzu i kurkumy. Warzywa przed obróbką powinny być dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki, najlepiej na krajalnicy lub mandolinie. Cukinia w marynacie powinna marynować się co najmniej dwie godziny. Gotowe pikle należy przechowywać w słoikach, w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą

Kurkumę można wykorzystać w kuchni do zrobienia octowej marynaty, np. na zimowe przetwory. Ogórki w kurkumie wekuje się i przechowuje w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Warzywa kroi się wzdłuż i układa w słoikach razem z zielem angielskim, czosnkiem i świeżym koprem. Do składników można dodać inne warzywa. Ogórki z kurkumą i papryką będą miały bardziej wyrazisty smak. Zalewę przygotowuje się z kurkumy, wody, octu, cukru oraz soli. Składniki na marynatę doprowadza się do wrzenia i gorącym płynem zalewa ogórki.

Ogórki z curry

Ogórki z curry

Ogórki z curry to doskonała przekąska, zakąska i dodatek do potraw. Takie przetwory są chrupiące, aromatyczne i mają wyrazisty smak. Świeże warzywa należy umyć, obrać, pokroić w słupki włożyć do wyparzonych słoików i udekorować gałązkami kopru oraz krążkami cebuli. Następnie ogórki zalewa się wodą z octem, solą, cukrem, curry i gorczycą. Po zakręceniu słoików przetwory pasteryzuje się przez 5 minut, by były zdatne do spożycia przez cały rok. Ogórki z curry świetnie komponują się z daniami obiadowymi, mięsami, sosami, pieczywem i sałatkami. Dobrze smakują również same.

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków to jedne z najczęściej przygotowywanych przetworów z ogórków na zimę. Możemy je wzbogacać różnorodnymi przyprawami jednak zawsze zalewamy je słodko-kwaśną marynatą. Zalewa do pikli z ogórków robiona jest przede wszystkim z octu, cukru, soli oraz gorczycy. Oczywiście każdy ma swój ulubiony sposób ich serwowania, możemy przygotować pikle z ogórków pikantne z chili, miodem, czy z papryką.

Polecane przepisy do kategorii Pikle

Znaleźliśmy 44 przepisów w kategorii Pikle

*Pikle na ostro*

*Pikle na ostro*

Karolka86 Karolka86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje pikle

Moje pikle

caroline1983 caroline1983

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikle imprezowe :)

Pikle imprezowe :)

wedith1 wedith1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogórkowe pikle

Ogórkowe pikle

Ma-Gosia Ma-Gosia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pikle

pikle

agata1722 agata1722
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pikle z ogórków

pikle z ogórków

bogda46 bogda46
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikle

Pikle

pusieczek2@wp.pl pusieczek2@wp.pl

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pikle jesienne

Pikle jesienne

Pyza Pyza
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pikle inaczej

pikle inaczej

kamila1957 kamila1957
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kolorowe pikle

Kolorowe pikle

A.B. A.B.
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mixed Pikles

Mixed Pikles

Glumanda Glumanda

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: