Przekąski to rodzaj pożywienia podawanego miedzy głównymi posiłkami. Ich rolą jest głównie zaspokojenie małego głodu oraz zaostrzenie apetytu na większy posiłek. Na rynku dostępne są chipsy, paluszki, ciasteczka czy batony, które niestety często zastępują przekąski na imprezę. Są to produkty niezdrowe i nie warte naszej uwagi. Najlepiej zastąpić je owocami, warzywami czy domowymi wypiekami!

Przekąskami pobudzającymi apetyt mogą być tosty, małe kanapeczki z łososiem, a także galareta wieprzowa z warzywami. Do przekąsek należą także mini dania, które często serwowane są na przyjęciach.

Przekąskami takiego typu są paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem, koreczki z żółtego sera, szynki i oliwki czy paluszki z kminkiem i serem. Smakołyki tego rodzaju wykonamy szybko, a ich efektywny wygląd zaskoczy naszych gości.

Między głównymi posiłkami mamy również nieodpartą ochotę na coś słodkiego, wtedy warto sięgnąć po ciasteczka zbożowe, domowe muffinki z kawałkami czekolady lub po prostu soczysty owoc!

Zajadajmy pyszne przekąski i podawajmy je w różnych formach!
Camembert zapiekany

Camembert zapiekany

Camembert może być zapiekany w piekarniku w panierce, lub bez, w towarzystwie warzyw oraz mięsnych dodatków lub suszonej żurawiny. Warto owinąć go folią aluminiową, aby nic się nie rozlało. Jest to również dobry sposób na przygotowanie camemberta z grilla. Camembert zapiekany w piekarniku w cieście francuskim do szybka przekąska, która powstaje w kwadrans. Można owinąć cały krążek sera ciastem lub poporcjować go formując z ciasta małe koperty. Tego typu danie koniecznie należy serwować na gorąco, ponieważ tylko wtedy ser będzie w środku płynny. Ciekawym sposobem na podanie pieczonego camemberta jest nafaszerowanie go składnikami. W tym celu wyjmuje się środek sera łyżką i umieszcza w nim wymieszaną wcześniej żurawinę z suszonymi pomidorami i wyjętym serem.

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Camembert panierowany najlepiej podawać z wyrazistymi w smaku dodatkami takimi, jak: żurawina (zarówno suszona jak ta w konfiturze), rukola, zielone oliwki, ananas, orzechy włoskie, frytki, mięso oraz świeże warzywa. W czym panierować camembert? Najprościej użyć do tego kilku łyżek bułki tartej i jajek. W wersjach bardziej wykwintnych oraz bezglutenowych ser panieruje się w sezamie, drobno mielonych orzechach, migdałach oraz przesmażonej na patelni żurawinie. Panierować można cały krążek sera lub przeciąć go w poprzek na dwa cieńsze. Panierkę trzeba zawsze mocno wcisnąć w twardą skórkę sera. Dzięki temu będzie się lepiej trzymała.

Znaleźliśmy 6970 przepisów w kategorii Przekąski

Szynka z ananasem

Szynka z ananasem

polishmen polishmen

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynka z dodatkami

Szynka z dodatkami

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynka z jajem

Szynka z jajem

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynkowa galantyna

Szynkowa galantyna

kokolata kokolata
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynkowe ciastka

Szynkowe ciastka

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynkowe galaretki

Szynkowe galaretki

anetka anetka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szynkowe roladki

Szynkowe roladki

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szyszki z kakao

Szyszki z kakao

misia5 misia5
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Talarki serowe

Talarki serowe

eliza135 eliza135
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Talerz pełen sushi

Talerz pełen sushi

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: