Wina ze względu na zawartość cukru dzielą się na słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Istnieje też podział ze względu na barwę, który wcale nie jest zależny od koloru owoców, a od metody obróbki soku.
Wna białe,
różowe lub
czerwone mają inne właściwości, ale wszystkie w niewielkich ilościach korzystnie wpływają na trawienie. Za najsmaczniejsze uchodzą wina hiszpańskie, francuskie i portugalskie, choć znakomite gatunkowo winorośle uprawia się w wielu krajach – nie tylko na terenie Europy.
W Polsce mianem
wina określa się również produkty fermentacji z innych owoców niż winogrona. Powstają wtedy
wina owocowe:
wino jabłkowe,
wino truskawkowe czy
wino porzeczkowe.
W kuchni, trunek ten ma bardzo wiele zastosowań. Do mięsa duszonego używa się zazwyczaj
czerwonego wina wytrawnego,
białego wina wytrawnego do sosów i owoców morza, a
słodkiego do deserów i ciast.
Wspaniałym pomysłem na uroczysty obiad może być
pieczeń z dzika na winie, trunek ten doda mięsu cudownego smaku i aromatu.
Ryba w sosie z białego wina i
kurczak pieczony z winem doskonale pobudzą nasz kulinarny smak.
Zupa z winem rozgrzeje i urozmaici nasze codzienne menu, a słodkie gruszki w winie to doskonały procentowy deser na wyjątkowe okazje! Znajdźcie przepisy na doskonałe dania z winem!
Zdjęcie: Fotolia