Przyprawy w kuchni

przyprawy w kuchni mniej popularne- do jakich potraw używać

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Przyprawy w kuchni
GAŁKA MUSZKATUŁOWA - do pasztetów, farszów, mas mięsnych i rybnych, potraw z jaj, serów, past, delikatnych sosów, niesłodkich ciast drożdżowych, kruchych i francuskich GOŹDZIKI - do pierników, kompotów, marynat w słodkim sosie, a także w minimalnych ilościach do indyka, dziczyzny, grzanego wina i piwa IMBIR - do flaków, w minimalnych ilościach do bardzo pikantnych sosów i potraw z dziczyzny JAŁOWIEC - do potraw z dziczyzny, marynat mięsnych, pikantnych sosów, w minimalnych ilościach do niektórych potraw rybnych np. do ryby po grecku, do wszelkich mięs przyrządzanych na dziko, wędzonych KMINEK - do pieczeni wieprzowych, past twarogowych, do kiszonej kapusty, niektórych sosów, zup, niesłodkich ciast, pieczywa LIŚCIE LAUROWE - do zup, rosołu, galaret z mięsa i ryb, duszonych potraw mięsnych i rybnych, gulaszów i pasztetów MIĘTA SUSZONA - do mięs duszonych i pieczonych, świeża- do surówek, napojów orzeźwiających PAPRYKA SPROSZKOWANA, SŁODKA I OSTRA - do pikantnych mięs, gulaszów, zupy rybnej wegierskiej, past z twarogu, jaj, grzybów, do pikantnych farszów ROZMARYN - (liscie) - w minimalnych ilościach do pieczeni baraniej, wołowej, niektórych potraw i warzyw (zupy jarzynowej, grochowej, szpinaku) do past z serów, sosu pomidorowego SZAŁWIA - świeża i suszona- do sałatek, sosów, mięs duszonych i pieczonych, szaszłyków, ciemnego drobiu. TYMIANEK - do wszystkich potraw mięsnych, pasztetów, niektórych zup jarzynowych, warzyw, past z serów