Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pularda ze smardzami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pularda to specjalnie tuczona młoda kura niegdyś bardzo popularne w kuchni przedwojennej, najczęściej pieczone w całości lub duszone.

Pularda ze smardzami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pularda ze smardzami

 

Sposób przygotowania:

Pularda ze smardzami
W przegotowanej wodzie rozpuść sól, dodaj czosnek i przyprawy. Od pulardy odetnij szyję i lotki skrzydeł, pozostaw łapki, tak przygotowaną kurę zwiąż sznurkiem i zanurz w solance na 6 godz. Przed pieczeniem dokładnie osusz skórę a piersi i uda nastrzyknij roztopionym masłem, pulardę piecz w 190 stop przez 1,5 godz (dobrze upieczona powinna mieć 84 stop w najgrubszej części piersi). Smardze namocz w 200 ml wody, w rondelku roztop łyżkę masło i podsmaż na min lotki i szyję, dodaj cebulę i duś przez 5 min, po tym czasie dolej wodę z moczenia grzybów i gotuj aż zredukuje się o połowę. Tak powstały wywar przecedź przez sito, dodaj pokrojone wzdłuż grzyby i śmietankę, a po chwili zagęść mąką utartą z masłem.
Pularda ze smardzami
Udko z pieczonej pulardy z sosem smardzowym.

Tagi:

sosy