Sposób przygotowania:
Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym
Mięso umyć włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie , kucharek i jałowiec. Ugotować do miękkości. Mięso wystudzić, wywar przecedzić i pozostawić. Mięso zmielić wraz z chlebem i czosnkiem. Pieczarki drobno posiekać i przyrumienić na patelni, dodać do masy mięsnej, dodać też kapary jajka i przyprawy. Masę wymieszać i w razie potrzeby, gdyby była za sucha, dodać odrobinę wywaru. Z masy robić pulpety, wielkości brzoskwini. Zagotować wywar i partiami ugotować w nim pulpety (ok. 5-7 min). Wyjąć, ułożyć w naczyniu i przygotować z reszty wywaru sos, dodając koncentrat pomidorowy i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą.