luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Obiad dla 4 osób ...sycący i smaczny

Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym

 

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • pół cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki kucharka
  • 3-4 ziarna jałowca

 

 

  • do sosu
  • koncentrat pomidorowy ok 2 łyżki
  • 1 łyżka mąki
  • szczypiorek
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym
Mięso umyć włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie , kucharek i jałowiec. Ugotować do miękkości. Mięso wystudzić, wywar przecedzić i pozostawić. Mięso zmielić wraz z chlebem i czosnkiem. Pieczarki drobno posiekać i przyrumienić na patelni, dodać do masy mięsnej, dodać też kapary jajka i przyprawy. Masę wymieszać i w razie potrzeby, gdyby była za sucha, dodać odrobinę wywaru. Z masy robić pulpety, wielkości brzoskwini. Zagotować wywar i partiami ugotować w nim pulpety (ok. 5-7 min). Wyjąć, ułożyć w naczyniu i przygotować z reszty wywaru sos, dodając koncentrat pomidorowy i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą.
Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym
Etap 1
Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym
Etap 2