Sposób przygotowania:
Puszyste naleśniki z kawowo szpinakowym kuskusem
Ciasto: wsypujemy do miski przesiane mąki, dodajemy cukier i szczyptę soli. Do osobnego naczynia wbijamy jajko, dodajemy kurkumę, sól i pieprz. i wlewamy mleko. roztrzepujemy aż składniki sie polaczą. Do mąk wlewamy wode gazowanę i mieszamy dokładnie żeby nie było grudek, dodajemy jajeczna mieszankę, mieszamy, pod koniec mieszania dodajemy oliwe. odstawiamy na około pół godziny. Farsz: na patelnie nalewamy odrobine oleju rzepakowego lub oliwy, wrzucamy rozmrożony szpinak. po chwili dodajemy drobno pokrojone suszone śliwki, sok z cytryny, pieprz biały i sól. podlewamy odrobinę wodą i dusimy.do suchego kuskusu dodajemy łyzeczkę kawy rozpuszczalnej zalewamy wrzątkiem pół cm nad kaszę. odstawiamy. do szpinaku dodajemy ząbek czosnku odrobinę gałki muszkatołowej. Gotową kasze dodajemy do szpinaku, całość mieszamy. Dodajemy miód i dusimy jeszcze przez chwilę. Smażymy na teflonowej patelni naleśniki. Nakładamy farsz i zawijamy. przed podaniem roladki odsmażamy na suchej teflonowej patelni z obu stron żeby skórka była lekko chrupka.