niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Pyszny domowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały domowy makowiec pachnący bakaliami idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia.

Pyszny domowy makowiec

Składniki:

Pyszny domowy makowiec

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 40 dag maku
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 10 dag cukru
  • garść bakalii: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe.

 

Sposób przygotowania:

Pyszny domowy makowiec
Mak moczymy na noc,odcedzamy i mielimy trzykrotnie. Do maku dodajemy stopione masło,jajka,cukier,miód i posiekane bakalie ,wszystko dokładnie ucieramy. Drożdże kruszymy i mieszamy z łyżeczką cukru,ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki , odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy mąkę i stopione ciepłe masło,dodajemy szczyptę soli , mąkę i wyrośnięte drożdże.Zagniatamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować na prostokąt i rozłożyć nadzienie ,zwinąć. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.