 
Aby w pełni korzystać z uroków łososia, warto poznać najważniejsze zasady obchodzenia się z nim.
Jedną z pierwszych jest na pewno kupienie świeżego okazu. Tutaj należy zwrócić uwagę na to, aby był błyszczący (znaczy to, że jest świeży). Skrzela muszą być różowe lub czerwone i na pewno wilgotne, zaś zapach ryby powinien być mało co wyczuwalny.
Aby rozmrozić łososia nie powinniśmy go zalewać bieżącą wodą pod kranem. Najlepiej dzień wcześniej wyjąć go z zamrażarki i wstawić na talerzu do lodówki.
Łososia najlepiej podawać z sałatką. Warto przed podaniem skropić go sokiem z cytryny. Będzie mieć o wiele ładniejszy i wyrazistszy zapach.
Polecamy przepyszny przepis dla dzieci: Literki z łososiem i brokułami >>>

 
 
 
![Jak zrobić łososiowe roladki [video] Jak zrobić łososiowe roladki [video]](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/jak-zrobic-lososiowe-roladki-video-12722.jpg) 
 
![Jak zrobić łososiowe babeczki [video] Jak zrobić łososiowe babeczki [video]](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/jak-zrobic-lososiowe-babeczki-video-12725.jpg) 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blendi
weronikaS
Dinah