Jajka faszerowane łososiem i awokado

  • 1

Szykujesz wielkanocne przyjęcie dla znajomych lub rodziny? Chcesz, aby twoje dania były smaczne i efektowne? Nic prostszego, możesz przygotować faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji. Podstawą do zrobienia smacznych i pięknych jajek faszerowanych jest odwaga w łączeniu ulubionych składników.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jajka faszerowane łososiem i awokado
fot. Elżbieta Żołek

Jajka faszerowane łososiem i awokado na bagietce


Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g wędzonego łososia
  • pół awokado
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 4 kromki bagietki
  • łyżka masła
Jajka faszerowane łososiem i awokado
Fot. E. Żołek

Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na dwie części. Ostrożnie wyjmij żółtko.
2. Łososia, żółtka i połowę awokado pokrój w drobną kostkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj składniki.
3. Na patelni roztop masło i podsmaż z obu stron bagietkowe kanapki.
4. Małą łyżeczką przełóż farsz do otworów po żółtku.
5. Udekoruj jajko gałązką koperku. Podawaj na przysmażonej kanapce.

Wypróbuj też przepis na jajka faszerowane pieczarkami - sprawdzą się nie Wielkanoc i nie tylko!