Restauracja indyjska we Wrocławiu

Restauracja Spice India oferuje oryginalne potrawy przygotowane przez kucharzy z północnych rejonów Indii.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Restauracja indyjska we Wrocławiu
Do Indii nie każdemu dane jest pojechać. Nie każdy ma też możliwość porozmawiać z rodowitymi Hindusami z Radżastanu. Ale jest we Wrocławiu takie miejsce, w którym można poczuć się jak w północnych Indiach.
Ajay Sharma, właścicielka restauracji SPICE INDIA we Wrocławiu: - Wszystko, co tu jest - począwszy od przypraw poprzez talerze, elementy wystroju wnętrz, a nawet kucharzy - jest z mojego rodzinnego regionu - Radżastanu. Nasza restauracja to Indie w pigułce.
Radżastan reklamowany jest w folderach turystycznych jako "typowe" Indie, w których wszystkimi zmysłami można poczuć świat Orientu. I taka sama myśl przychodzi do głowy zaraz po wejściu do SPICE INDIA. Kolorowe ściany przyozdobiono ręcznie szytymi obrazami z materiału, obrazującymi nie tylko codzienne życie mieszkańców Indii. Widnieją na nich również sceny rodem z hinduskich legend. Do ich dyspozycji przygotowano kilka sal różnej wielkości, dobre zarówno na spotkania biznesowe, jak i na rodzinne, bardziej kameralne uroczystości. Odwiedzający lokal mogą usiąść również w sali, w której zgodnie z hinduskimi zwyczajami rozmieszczono małe poduszki przy niskich stolikach. - Mimo że nie mieszkam w Indiach już 13 lat, to jednak staram się trzymać hinduskiej tradycji zarówno w moim domu, jak i w restauracji - mówi Ajay Sharma ze SPICE INDIA.
- Chcemy, by nasza restauracja stała się miejscem spotkań miłośników kultury hinduskiej. Gości przyjmujemy w tradycyjnych hinduskich szatach.
Jeden z ważniejszych elementów kultury hinduskiej jest kuchnia. Kuchnia Radżastanu łączy wyrafinowanie maharadżów z prostotą ludu. Widać w niej wpływ kuchni muzułmańskiej, co przejawia się w większej konsumpcji mięsa i chleba. Do posiłków można tu dostać zamiast ryżu basmati, znakomite, gorące placki roti lub chlebek naan, zrobiony w piecu Tandoor. W ofercie SPICE INDIA znajdziemy ponad 70 potraw rodem prosto z Indii. Co ważne - wszystkie komponowane przez kucharzy z północnej części tego kraju.
Najbardziej znanymi daniami są: chicken tikka labadar, mutton rara gosht, lamb handi czy paneer butter masala. Będąc w Indiach na każdym rogu można dostać pakora i samosa, zrobione z basen (indyjska mąka), które również są specjalnością SPICE INDIA. Potrawy mięsne przyrządza się przede wszystkim z baraniny, jagnięciny i kurczaka. Mięso jest gotowane z typowymi indyskimi przyprawami, których nie dostaniemy w polskich sklepach. Koniecznie trzeba spróbować lal maas - baraniny gotowanej w ziołach i przyprawach, zalewanej sosem sporządzonym z pomidorów, cebuli, czosnku i imbiru. Dla osób nie jedzących mięsa SPICE INDIA proponuje cały zestaw dań wegetariańskich, jak na przykład paneer - indyjski biały ser robiony, który, co ciekawe, robiony jest przez kucharzy każdego dnia. Na deser goście SPICE INDIA, jak prawdziwi Radżastanie, mogą zajadać się znakomitym ras malai - słodkimi kulkami o intensywnym, kardamonowym aromacie w budyniu posypanym orzeszkami pistacjowymi. - Specjalnością SPICE INDIA są dania przygotowywane w tradycyjnym glinianym piecu tandoor. Delikatnie aromatyzowane poprzez połączenie unikalnych marynat, a następnie powoli pieczone zachowują swój niepowtarzalny aromat i smak - mówi Ajay Sharma. - To, co wyróżnia nas na rynku, to używanie świeżo mielonych przypraw sprowadzanych z Indii.