Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Rybna cebulowa z tajskim smaczkiem :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubimy wszelkie rybne i cebulowe zupy . A i tajskie smaczki też . No to połączyłam smaki.

Rybna cebulowa z tajskim smaczkiem :

Składniki:

Rybna cebulowa z tajskim smaczkiem :

 

  • 2 dzwonka z łososia ( ok 35 dag - )
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/3 pora ( biała część )
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1 mięsisty duży pomidor ( użyłam ,,Bycze serce " )
  • 5 łyżeczek suszu trawy cytrynowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego ( 100 mll )
  • 3 szklanki wody + 1/2 szklanki do zaparzenia trawy cytrynowej
  • 1/4 opakowania makaronu ryżowego Tagliatelle ( 5 dag suchego )
  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku
  • 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek
  • 4 łyżki pokrojonego szczypioru ( od białych cebulek )
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 kostki bulionu rybnego Knorra ( lub warzywnego lub inna przyprawa warzywna do zup )
  • pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

 

Sposób przygotowania:

Rybna cebulowa z tajskim smaczkiem :
Pokroić por w pół plasterki , cebulę w ,, piórka " , marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). W garnku rozgrzać olej z masłem i wrzucić cebulę, por i marchew , koper ( część zostawić do posypania zupy ). Smażyć mieszając aż zmięknie .Zalać 3 szklankami wody. Dodać kostki bulionowe , kurkumę i dusić 20 minut. W tym czasie filetować łososia, usunąć ości, kręgosłup i skórę .Mięso ryby pokroić na kawałki ( tak jak na gulasz ) .Pomidora sparzyć , ściągnąć skórę , usunąć pestki a resztę pokroić w drobną kostkę . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie przez 10 minut. Odcedzić i przekroić na mniejsze kawałki. Trawę cytrynową zalać 1/2 szklanki wody , zagotować i zostawić na 10 minut. Przecedzić i wywar dodać do wywaru.
Kawałki ryby i pomidora wrzucić do wywaru i gotować 10 minut. Wlać mleko kokosowe . Doprawić do smaku curry i Sambal Oelek .
Podawać wkładając do każdej porcji makaron ryżowy i posypując koprem i szczypiorem .