SUPERPRZEPIS

Schab w sosie serowym z gnocchi i rukolą

  • Smarkaty
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3
Schab w sosie serowym z gnocchi i rukolą

Danie wyjątkowe - śni mi się po nocach, głownie ze względu na rukolę + worcestershire
Idealne na uroczystą kolację we dwoje

Składniki:

Schab w sosie serowym z gnocchi i rukolą

 

  • 0,5 kg schabu lub polędwicy
  • kilka ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki wina,
  • 1/4 szklanki oliwy

 

 

 

  • 1-2 paczki parmezanu
  • 30 dag sera żółtego (rodzaj zależny od upodobań)
  • pół opakowania śmietany

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie serowym z gnocchi i rukolą
Danie takie zjadłam kiedyś w jednej z warszawskich restauracji, zakochałam się w nim i sprobowałam zrobić coś takiego sama.
Ciekawy smak zawdzięcza połączeniu rukoli z sosem worcestershire, są to więc niezbędne skladniki.

Najpierw pieczemy schab. W szklance mieszamy oliwę z rozgniecionym czosnkiem i winem. Schab nacieramy tą miksturą i zostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu. Później pakujemy go w rękaw do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni, rękaw zawiązujemy z jednej strony, wlewamy sos, w którym schab leżał i zawiązujemy z drugiej strony. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach obniżamy temperaturę do 175 stopni. Pieczemy jeszcze ok. 30-45 minut.
Gdy schab się piecze przygotowujemy gnocchi - ja czasem kupuję gotowe w torebkach, na pierwszy raz polecam tę opcje, a dla doświadczonych:
gotujemy ziemniaki (obrane), odcedzamy i rozgniatamy lub mielimy w maszynce. Roztapiamy masło i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy mąkę i jajko i wszystko dokladnie mieszamy. Z ciasta zrobić dlugie wałki i odcianać nozem male kawałki - formować z nich małe kluseczki o ksztalcie.. gnocchi? Gotować w garnku z osoloną wodą, dopóki nie wypłyną na powierzchnię.

Teraz banalna część.
Podgrzewamy śmietanę w rondelku, wsypujemy starty ser żółty i parmezan. Gdy wszytsko będzie całkowicie płynne polewamy tym gnocchi.

Myjemy rukolę, kładziemy ją na talerzu obok schabu i gnocchi. Wszystko skrapiamy sosem Worcestershire.

Uwagi:
Dobrym dodatkiem do tego dania są krążki cebulowe. (nie wydawałoby się, że ten piwny przysmak może pasować do tak wykwintnego dania, ale i w restauracji podano mi to połaczenie i w domu zawsze podaję to danie z samodzielnie zrobionymi krążkami cebulowymi.