Czy wiesz, że kawę uprawia się w blisko 50 krajach świata, a dziennie wypija się jej na świecie aż półtora miliarda filiżanek? Odkryj fascynujące sekrety kawy.
Historia każdej filiżanki kawy zaczyna się od ziarna. Warto uświadomić sobie, że kawa jest niezwykle popularna i uprawiana w blisko 50 krajach świata. Największe plantacje znajdują się w Ameryce Południowej, Środkowej oraz w Afryce, przy czym 1/3 światowej produkcji pochodzi z Brazylii, gdzie 5 milionów Brazylijczyków utrzymuje się z uprawy 3 miliardów drzewek kawowych! Ziarna kawy są zawsze zbierane ręcznie, a zbiory mogą trwać nawet kilka miesięcy. Dziennie jedna osoba może zebrać od 50 do 100 kg owoców, z czego powstanie 10-20 kg surowej kawy. Z każdego owocu wydobywa się dwa półokrągłe zielone ziarenka, które następnie pakowane są w worki po 60 kg (jest to stała, ustalona norma na pakowanie kawy na plantacjach). Rocznie powstaje 85 do 115 milionów takich worków – to pokazuje jak popularna jest kawa.
Ziarna to dopiero początek historii kawy. Aromat i smak kawy zawdzięczamy odpowiedniemu procesowi palenia oraz komponowaniu różnych jej gatunków. Kawa mocno palona ma głębszy i bardziej wyrazisty smak, podczas gdy kawa łagodniej palona ma smak zdecydowanie delikatniejszy. Na zapach i smak równie duży wpływ ma odpowiednie skomponowanie różnych gatunków kawy. Warto wiedzieć, że istnieją eksperci komponujący kawowe mieszanki. Zasadniczo wyróżniamy dwie odmiany kawy: Arabikę o subtelnym smaku i aromacie oraz Robustę o smaku nieco bardziej wyrazistym. Ale Arabika Arabice nie równa. Na smak i aromat kawy wpływa miejsce jej uprawiania oraz klimat. Dlatego też smak kawy uprawianej w określonym regionie zmienia się z roku na rok.
Świat kawy kryje jeszcze jeden sekret – odpowiednie jej przyrządzenie. Na naszym rynku dostepne jest wiele różnych gatunków kawy ziarnistej (np. Cafe Proma Excellent) - wystarczy mieć dobry młynek, a w każdym momencie będziemy mogli przygotować przepyszny, pełen aromatu napój. Aby kawa zawsze miała ten sam niepowtarzalny smak, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Warto również znaleźć chwilę na jej zmielenie, ponieważ świeżo zmielone ziarna oddadzą najwięcej aromatu. Aby napar nabrał odpowiedniej mocy należy zalewać kawę wodą
o temperaturze 95-98C. Najlepiej będzie smakowała zaparzona w ekspresie ciśnieniowym – wtedy ujawni całe bogactwo swojego smaku i aromatu. Warto również zadbać o jakość wody, jakiej używamy do przygotowania kawy. Przy odrobinie fantazji, z aromatycznego espresso możemy wyczarować wiele wersji kawowego napoju: delikatne Latte, cappucinno
z pyszna pianką czy też orzeźwiającą Ice Coffee.
Sekrety kawowego ziarenka
Historia każdej filiżanki kawy zaczyna się od ziarna. Warto uświadomić sobie, że kawa jest niezwykle popularna i uprawiana w blisko 50 krajach świata. Największe plantacje znajdują się w Ameryce Południowej, Środkowej oraz w Afryce, przy czym 1/3 światowej produkcji pochodzi z Brazylii, gdzie 5 milionów Brazylijczyków utrzymuje się z uprawy 3 miliardów drzewek kawowych! Ziarna kawy są zawsze zbierane ręcznie, a zbiory mogą trwać nawet kilka miesięcy. Dziennie jedna osoba może zebrać od 50 do 100 kg owoców, z czego powstanie 10-20 kg surowej kawy. Z każdego owocu wydobywa się dwa półokrągłe zielone ziarenka, które następnie pakowane są w worki po 60 kg (jest to stała, ustalona norma na pakowanie kawy na plantacjach). Rocznie powstaje 85 do 115 milionów takich worków – to pokazuje jak popularna jest kawa.
Sekret smaku i aromat
Ziarna to dopiero początek historii kawy. Aromat i smak kawy zawdzięczamy odpowiedniemu procesowi palenia oraz komponowaniu różnych jej gatunków. Kawa mocno palona ma głębszy i bardziej wyrazisty smak, podczas gdy kawa łagodniej palona ma smak zdecydowanie delikatniejszy. Na zapach i smak równie duży wpływ ma odpowiednie skomponowanie różnych gatunków kawy. Warto wiedzieć, że istnieją eksperci komponujący kawowe mieszanki. Zasadniczo wyróżniamy dwie odmiany kawy: Arabikę o subtelnym smaku i aromacie oraz Robustę o smaku nieco bardziej wyrazistym. Ale Arabika Arabice nie równa. Na smak i aromat kawy wpływa miejsce jej uprawiania oraz klimat. Dlatego też smak kawy uprawianej w określonym regionie zmienia się z roku na rok.
Sekret przyrządzania kawy
Świat kawy kryje jeszcze jeden sekret – odpowiednie jej przyrządzenie. Na naszym rynku dostepne jest wiele różnych gatunków kawy ziarnistej (np. Cafe Proma Excellent) - wystarczy mieć dobry młynek, a w każdym momencie będziemy mogli przygotować przepyszny, pełen aromatu napój. Aby kawa zawsze miała ten sam niepowtarzalny smak, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Warto również znaleźć chwilę na jej zmielenie, ponieważ świeżo zmielone ziarna oddadzą najwięcej aromatu. Aby napar nabrał odpowiedniej mocy należy zalewać kawę wodą
o temperaturze 95-98C. Najlepiej będzie smakowała zaparzona w ekspresie ciśnieniowym – wtedy ujawni całe bogactwo swojego smaku i aromatu. Warto również zadbać o jakość wody, jakiej używamy do przygotowania kawy. Przy odrobinie fantazji, z aromatycznego espresso możemy wyczarować wiele wersji kawowego napoju: delikatne Latte, cappucinno
z pyszna pianką czy też orzeźwiającą Ice Coffee.
elutka