Sekrety kawy

  • 1

Czy delektując się swoją codzienną małą czarną zastanawiałaś się kiedyś, ile tajemnic kryje w sobie kawowe ziarenko, z którego powstaje ten aromatyczny napar?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Sekrety kawy
Czy wiesz, że kawę uprawia się w blisko 50 krajach świata, a dziennie wypija się jej na świecie aż półtora miliarda filiżanek? Odkryj fascynujące sekrety kawy.

Sekrety kawowego ziarenka


Historia każdej filiżanki kawy zaczyna się od ziarna. Warto uświadomić sobie, że kawa jest niezwykle popularna i uprawiana w blisko 50 krajach świata. Największe plantacje znajdują się w Ameryce Południowej, Środkowej oraz w Afryce, przy czym 1/3 światowej produkcji pochodzi z Brazylii, gdzie 5 milionów Brazylijczyków utrzymuje się z uprawy 3 miliardów drzewek kawowych! Ziarna kawy są zawsze zbierane ręcznie, a zbiory mogą trwać nawet kilka miesięcy. Dziennie jedna osoba może zebrać od 50 do 100 kg owoców, z czego powstanie 10-20 kg surowej kawy. Z każdego owocu wydobywa się dwa półokrągłe zielone ziarenka, które następnie pakowane są w worki po 60 kg (jest to stała, ustalona norma na pakowanie kawy na plantacjach). Rocznie powstaje 85 do 115 milionów takich worków – to pokazuje jak popularna jest kawa.

Sekret smaku i aromat


Ziarna to dopiero początek historii kawy. Aromat i smak kawy zawdzięczamy odpowiedniemu procesowi palenia oraz komponowaniu różnych jej gatunków. Kawa mocno palona ma głębszy i bardziej wyrazisty smak, podczas gdy kawa łagodniej palona ma smak zdecydowanie delikatniejszy. Na zapach i smak równie duży wpływ ma odpowiednie skomponowanie różnych gatunków kawy. Warto wiedzieć, że istnieją eksperci komponujący kawowe mieszanki. Zasadniczo wyróżniamy dwie odmiany kawy: Arabikę o subtelnym smaku i aromacie oraz Robustę o smaku nieco bardziej wyrazistym. Ale Arabika Arabice nie równa. Na smak i aromat kawy wpływa miejsce jej uprawiania oraz klimat. Dlatego też smak kawy uprawianej w określonym regionie zmienia się z roku na rok.

Sekret przyrządzania kawy


Świat kawy kryje jeszcze jeden sekret – odpowiednie jej przyrządzenie. Na naszym rynku dostepne jest wiele różnych gatunków kawy ziarnistej (np. Cafe Proma Excellent) - wystarczy mieć dobry młynek, a w każdym momencie będziemy mogli przygotować przepyszny, pełen aromatu napój. Aby kawa zawsze miała ten sam niepowtarzalny smak, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Warto również znaleźć chwilę na jej zmielenie, ponieważ świeżo zmielone ziarna oddadzą najwięcej aromatu. Aby napar nabrał odpowiedniej mocy należy zalewać kawę wodą
o temperaturze 95-98C. Najlepiej będzie smakowała zaparzona w ekspresie ciśnieniowym – wtedy ujawni całe bogactwo swojego smaku i aromatu. Warto również zadbać o jakość wody, jakiej używamy do przygotowania kawy. Przy odrobinie fantazji, z aromatycznego espresso możemy wyczarować wiele wersji kawowego napoju: delikatne Latte, cappucinno
z pyszna pianką czy też orzeźwiającą Ice Coffee.