lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik na bitej smietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jestem wielbicielką serników, a ten po prostu uwielbiam!

Sernik na bitej smietanie

Składniki:

Sernik na bitej smietanie

 

  • Ciasto:
  • 3/4 kos margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki maki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 1 kg sera białego,
  • cukier waniliowy,
  • 10 jaj,
  • 2 smietany 30% po 200 ml
  • 2 budynie smietankowe bez cukru,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanki cukru pudru do piany,
  • aromat pomaranczowy
  • ew.skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Sernik na bitej smietanie
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto.W razie potrzeby dodać troszke więcej maki. Wyłozyc ciastem spód blaszki. Masa: Żóltka utrzeć z cukrem pudrem.Dodać 2-krotnie zmielony ser, budynie, aromat. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka z 1 szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym.Dodac do masy serowej.Wymieszać. Na końcu ubić schłodzoną smietanę i dodać do masy.Wymieszać łyżką, zeby ciasto nie opadlo.Dodajemy skorke pmarańczową. Masę wylać na wyłożone wcześniej ciasto. Piec ok 1,10godz w temp 180 stopni.Po wyjęciu z piekarnika można polać polewą czekoladową.Ciasto jest bardzo delikatne w smaku i wbrew temu ile daje sie cukru nie jest za słodkie-jak dla mnie w sam raz:)