anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik na ciemnym kruchym spodzie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Serniczek jest bardzo smaczny,rozpływa się w ustach:)polecam.

Sernik na ciemnym kruchym spodzie

Składniki:

Sernik na ciemnym kruchym spodzie

 

  • Ciasto:)
  • 1.5 szklanki mąki(300 gram)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1/2 kostki margaryny(125 gram)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa serowa:
  • 1,20 twarogu
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • cukier waniliowy
  • 1 mały zapach cytrynowy
  • 1 czubata szklanka cukru(200 gramowa)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik na ciemnym kruchym spodzie
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,tortownicę bardzo delikatnie wysmarować masłem,wyłożyć spód ciastem. Ser zmielić,wyłożyć do miski,żółtka utrzeć z cukrem i wanilią dodać zapach cytrynowy,wlać do sera,utrzeć mikserem do piany. Pod koniec dodać stopione chłodne masło,budyń i mąkę ziemniaczaną,wymieszać. Pianę ubić na bardzo sztywno z odrobiną soli,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć ser na ciasto,piec w 170 st C około 35 min,po tym czasie jak sernik urośnie podkręcić temperaturę na 180 st C piec około 25-30 min aż sernik się zrumieni,sprawdzić patyczkiem. Upieczony sernik posypać cukrem pudrem z wanilią. Smacznego.