SUPERPRZEPIS

Seromakowiec

  • 5
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Seromakowiec

Polecamy pyszne ciasto z serem i makiem - zasmakuje każdemu!

Składniki:

Seromakowiec

 

  • na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • na masę serową:
  • 0,5 kg sera mielonego z wiadereczka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 12,5 dag margaryny

 

  • na masę makową:
  • 1 gotowa masa makowa w puszce
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

 

  • ew. dowolna polewa

 

 

Sposób przygotowania:

Seromakowiec
Kombinacja kilku przepisów: ciasto z mojej szarlotki, masa serowa z mojego sernika z brzoskwiniami a masa makowa z makowca Ality.



Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 wykleić na prostokątną blaszkę 25*40 cm (wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pozostałe ciasto zamrozić. Składniki masy serowej zmiksować. Na masę makową: cukier puder utrzeć z 2 żółtkami na białą masę, dodać mak i ucierać razem. Ubić pianę z 2 białek i delikatnie wmieszać w masę makową. Na wyklejoną ciastem blaszkę nałożyć masę makową a na nią masę serową. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożoną 1/3 ciasta. Piec w 180 stopniach ok.50-55 minut. Można polać dowolną polewą.