Sposób przygotowania:
Słodko- kwaśny kurczak
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut. Odcedzamy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski. Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 2-3 cm. Mini kolby kukurydzy siekamy na 3 cm kawałki, a pędy bambusa w cienkie paski. Ananasa kroimy w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego. Dodajemy pokrojoną marchewkę. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut. Dodajemy ananasa, grzyby mun, pędy bambusa oraz dwa drobno posiekane liście kafiru. Zalewamy wywarem zmieszanym z syropem z ananasa i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską, mąką kukurydzianą i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem. Dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem oraz drobno posiekanym liściem kafiru.
marietta