Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Słodko- kwaśny kurczak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowanie domowej chińszczyzny jest naprawdę bardzo łatwe.

Słodko- kwaśny kurczak

Składniki:

Słodko- kwaśny kurczak

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa
  • 1 puszka ananasa (owoc + 100 ml syropu)
  • 10-12 mini kolb kukurydzy
  • 5 grzybów mun
  • 3 świeże liście kafiru
  • 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej "5 smaków"
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 300-350 ml wywaru z kurczaka lub rosołu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • biały sezam
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ryż

Sposób przygotowania:

Słodko- kwaśny kurczak
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut. Odcedzamy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski. Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 2-3 cm. Mini kolby kukurydzy siekamy na 3 cm kawałki, a pędy bambusa w cienkie paski. Ananasa kroimy w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego. Dodajemy pokrojoną marchewkę. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut. Dodajemy ananasa, grzyby mun, pędy bambusa oraz dwa drobno posiekane liście kafiru. Zalewamy wywarem zmieszanym z syropem z ananasa i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską, mąką kukurydzianą i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem. Dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem oraz drobno posiekanym liściem kafiru.