thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Smażone bułki faszerowane 'paprykarzem'

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to tzw obiad oszczędny:) Tani, smaczny, prosty w wykonaniu:)

Smażone bułki faszerowane 'paprykarzem'

Składniki:

Smażone bułki faszerowane 'paprykarzem'

 

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone bułki faszerowane 'paprykarzem'
Filety rybne rozmrozić, osuszyć, posypać pieprzem i solą. Podsmażyć z obu stron na oleju. odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Rozdrobnić widelcem. Wymieszać z ryżem, sosem Łowicz, koncentratem, dodać rozdrobniony ząbek czosnku i posiekane kapary. Doprawić solą, pieprzem,papryką (mozna też ostrą) i ziołami. Do jednej miseczki wlać mleko (ok 1/2 szklanki, do drugiej wbić jaja i rozmieszać z 2 łyżkami mleka, a w trzeciej umieścić bułkę tartą. Bułki rozedrzeć na pół (najlepsze są takie tradycyjne, wrocławskie, z wcięciem w połowie). Wydłubać miąższ (można go użyć potem do mielonego mięsa na klopsy, czy ususzyć i zetrzeć). Brzegi połówek zamaczać w mleku, faszerować "paprykarzem". Brzegi lekko zlepić. Zamaczać w jajku, a potem w bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na złocisty kolor, obracając by równomiernie usmażyły się ze wszystkich stron. Podawać z sosem Łowicz. Ja podałam ciepłe bułki z zimnym sosem, ale można go także podgrzać. Radzę też nie faszerować do pełna- łatwiej będzie zlepiać:)