czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Snickers

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To ciasto jest dość pracochłonne, ale warto poświęcić na nie trochę czasu, gdyż nie ma ono sobie równych w smaku.

Snickers

Składniki:

Snickers

 

  • Ciasto miodowe:
  • 2 szkl. mąki,
  • 1/2 kost. margaryny,
  • 1/2 łyżki sody,
  • niepełna szkl. cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka kakao,
  • 2 żółtka.

 

 

  • Ciasto kokosowe: 5 białek 1/2 szkl. cukru, 20 dag wiórków kokosowych.

 

 

  • Dodatkowo:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego,
  • orzechy do posypania.

 

 

Sposób przygotowania:

Snickers
1. Margarynę połączyć z cukrem, mąką, sodą, kakao i żółtkami. Dodać miód i zagnieść gładkie ciasto. Piec 20 min w 180 st.

2. Białka ubić dodając cukier, mąkę z proszkiem i bułką tartą. Na koniec dodać miód i orzechy. Upiec w tej samej blasze.

3. Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Ciasto wylać na ta samą blaszkę wyłożona folia aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Piec 30 min.

4. Do mleka dodać orzechy i parzyć na wolnym ogniu do momentu wygotowania się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i, ucierając, stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową.

5. Na ciasto miodowe wyłożyć część kremu i przykryć ciastem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i położyć ciasto orzechowe. Mleko gotować ok. 2 godz., następnie je przestudzić. Wierzch ciasta posypać orzechami i zalać karmelem.

Tagi:

ciasto tarta