Dzięki temu praktycznemu i prostemu w obsłudze urządzeniu możemy otrzymać sok - od razu pasteryzowany - zarówno z owoców miękkich jak i twardych. Jeśli gorący sok szybko przelejemy do czystych i wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie je zamkniemy, może przetrwać aż do następnego lata.
Sokownik składa się z trzech piętrowo osadzonych pojemników, pokrywy, rurki spustowej, gumowego węża oraz tzw. ściskacza Mohre'a. Zasada działania sokownika jest bardzo prosta. Dolny pojemnik napełniamy wodą do 2/3 wysokości, po czym nakładamy na niego kolejno pojemniki na sok i owoce. Do górnego naczynia wsypujemy 2,5-4 kg dokładnie umytych owoców (twarde np. jabłka, należy obrać ze skórki i rozdrobnić) i ewentualnie zasypujemy je cukrem. Całość przykrywamy pokrywą i ustawiamy na palniku kuchenki.
Gorąca para (przedostająca się przez komin w naczyniu na sok i przez liczne otwory w dnie pojemnika na owoce) powoduje pękanie skórki na owocach i intensywne wydzielanie soku. Za pomocą rurki możemy go nalewać bezpośrednio do butelek lub słoików. Odciąganie soku z miękkich owoców trwa ok. 1 godziny, z twardych - do 2 godzin.
Kilogram słodkich owoców (np. malin, truskawek, gruszek, czarnych jagód) wystarczy dosłodzić trzema łyżkami cukru.Do takiej samej porcji owoców kwaśniejszych dodajemy 2/3 szklanki cukru. Nietrwałe gumowe uszczelki, w których osadzona jest rurka spustowa, można kupić niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.
Sokownik składa się z trzech piętrowo osadzonych pojemników, pokrywy, rurki spustowej, gumowego węża oraz tzw. ściskacza Mohre'a. Zasada działania sokownika jest bardzo prosta. Dolny pojemnik napełniamy wodą do 2/3 wysokości, po czym nakładamy na niego kolejno pojemniki na sok i owoce. Do górnego naczynia wsypujemy 2,5-4 kg dokładnie umytych owoców (twarde np. jabłka, należy obrać ze skórki i rozdrobnić) i ewentualnie zasypujemy je cukrem. Całość przykrywamy pokrywą i ustawiamy na palniku kuchenki.
Gorąca para (przedostająca się przez komin w naczyniu na sok i przez liczne otwory w dnie pojemnika na owoce) powoduje pękanie skórki na owocach i intensywne wydzielanie soku. Za pomocą rurki możemy go nalewać bezpośrednio do butelek lub słoików. Odciąganie soku z miękkich owoców trwa ok. 1 godziny, z twardych - do 2 godzin.
Kilogram słodkich owoców (np. malin, truskawek, gruszek, czarnych jagód) wystarczy dosłodzić trzema łyżkami cukru.Do takiej samej porcji owoców kwaśniejszych dodajemy 2/3 szklanki cukru. Nietrwałe gumowe uszczelki, w których osadzona jest rurka spustowa, można kupić niemal w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.