Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Sola w sosie kaparowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Litr wody zagotować w garnku razem z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami...

Sola w sosie kaparowym

Składniki:

Sola w sosie kaparowym

 

  • SOS:

 

 

Sposób przygotowania:

Sola w sosie kaparowym
Litr wody zagotować w garnku razem z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami. Do wrzącego płynu włożyć rybę i gotować ok. 10 min. Odstawić na czas przyrządzania sosu.

Roztopić masło (nie rumienić!). Wymieszać z mąką, rozprowadzić zimnym wywarem i winem. Zagotować, mieszając dodać śmietanę i dalej gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kapary, zdjąć garnek z ognia, podprawić sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem.

Osączoną z wywaru rybę podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem kaparowym. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.