Sposób przygotowania:
Sola w sosie kaparowym
Litr wody zagotować w garnku razem z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami. Do wrzącego płynu włożyć rybę i gotować ok. 10 min. Odstawić na czas przyrządzania sosu.
Roztopić masło (nie rumienić!). Wymieszać z mąką, rozprowadzić zimnym wywarem i winem. Zagotować, mieszając dodać śmietanę i dalej gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kapary, zdjąć garnek z ognia, podprawić sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem.
Osączoną z wywaru rybę podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem kaparowym. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Roztopić masło (nie rumienić!). Wymieszać z mąką, rozprowadzić zimnym wywarem i winem. Zagotować, mieszając dodać śmietanę i dalej gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kapary, zdjąć garnek z ognia, podprawić sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem.
Osączoną z wywaru rybę podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem kaparowym. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.