Niewątpliwie najważniejszym dodatkiem do surówki jest sos, który łączy wszystkie składniki i czyni je jedną potrawą. Najbardziej znane sosy to winegret i majonez. Oba mają wiele odmian. Na smak tych sosów duży wpływ ma gatunek użytego olej. Dlatego polecane jest przyrządzanie tych sosów w domu – mamy przynajmniej kontrolę nad jego jakością. Zalecana tu jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno.
O smaku decyduje również ocet. Najlepsze są winne – do jasnych sałatek z wina białego, do ciemnych sałatek – z wina czerwonego. Najlepsze z najlepszych to octy z win starych, ocet z sherry oraz król octów – włoski ocet balsamino, który dojrzewa w beczkach. Nieco tańszym wariantem są octy ziołowe, np. estragonowy.
Sok z cytryny, sam, bez żadnych dodatków oprócz soli, może wspaniale doprawić sałatkę. Do majonezu oraz winegretu można także dodać musztardę. Doskonała do tego jest ziarnista – z całymi ziarnami gorczycy. Wzbogacającym dodatkiem jest także ser pleśniowy typu rokfor i oczywiście czosnek.
Dla liczących kalorie dobrym wyjściem jest jogurt naturalny. Można go również wymieszać z majonezem.
O smaku decyduje również ocet. Najlepsze są winne – do jasnych sałatek z wina białego, do ciemnych sałatek – z wina czerwonego. Najlepsze z najlepszych to octy z win starych, ocet z sherry oraz król octów – włoski ocet balsamino, który dojrzewa w beczkach. Nieco tańszym wariantem są octy ziołowe, np. estragonowy.
Sok z cytryny, sam, bez żadnych dodatków oprócz soli, może wspaniale doprawić sałatkę. Do majonezu oraz winegretu można także dodać musztardę. Doskonała do tego jest ziarnista – z całymi ziarnami gorczycy. Wzbogacającym dodatkiem jest także ser pleśniowy typu rokfor i oczywiście czosnek.
Dla liczących kalorie dobrym wyjściem jest jogurt naturalny. Można go również wymieszać z majonezem.