Łosoś wędzony - jak podać?

Łososia wędzonego podaje się na ciepło lub zimno. Do sałatki lub roladek z tortilli używa się ryby w plastrach. Łososia smaży się krótko, doprawiając go wcześniej solą, pieprzem i ziołami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Łosoś wędzony - jak podać?
fot. Fotolia

Wędzonego łososia doprawia się pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do ryby pasuje też tymianek, bazylia, pietruszka, rozmaryn oraz mięta.

Łosoś wędzony na zimno – jak podawać?

Najpopularniejszą i bardzo smaczną formą podawania ryby na zimno jest sałatka z wędzonym łososiem. Do jej wykonania potrzebna jest: sałata lodowa, łosoś w plastrach, rzodkiewka, ser feta, szczypiorek i koperek.

  • Sałatkę porwij albo potnij na mniejsze kawałki.
  • Dodaj plastry wędzonego łososia pokrojone w cienkie paski.
  • Pokrój rzodkiewkę i ser feta w kostkę.
  • Posiekaj szczypiorek i koperek.
  • Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  • Całość zalej sosem miodowo-musztardowym.

Sałatkę z wędzonym łososiem można zrobić z innymi warzywami. Do ryby pasują: pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, suszone pomidory, czerwona cebula, brokuły, oliwki. Wędzonego łososia można podawać z jajkiem, sezamem, rukolą lub szpinakiem. Ryba dobrze smakuje zawinięta w roladki z tortilli lub podana w postaci sushi, np. z dodatkiem awokado.

Jak podawać wędzonego łososia na ciepło

Łososia na ciepło można upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni. Aby ryba miała lepszy smak, naciera się ją wcześniej solą oraz pieprzem. Łososia można skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę smaży się na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. W piekarniku, łososia można przykryć folią aluminiową. Z dodatkiem wędzonej ryby można zrobić zapiekankę makaronową, szpinak z serem fetą, pierogi, jajecznicę, tartę oraz zupę.