Sposób na pyszne naleśniki

Kilka prostych rad aby usmażyć idealne naleśniki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sposób na pyszne naleśniki
* jeżeli dodamy do ciasta odrobinę masła lub oleju, naleśniki nie będą przywierały do patelni i zmniejszymy tym sposobem ilość tłuszczu, gdyż nie będziemy musieli oliwić patelni (odrobinę oleju lejemy tylko wtedy gdy smażymy pierwszy naleśnik) * jeśli zastąpimy część mleka wodą lub piwem, wówczas ciasto będzie lżejsze i pulchniejsze (proporcje: 1/4 część piwa na 3/4 części mleka lub 1/2 część piwa na 1/2 część mleka) * jeśli w cieście utworzą się grudki, przecieramy je przez drobne sito lub rozrabiamy mikserem * naleśniki będą lepsze, jeśli ciasto odstawimy na 30 minut aby "odpoczęło" * do smażenia idealny będzie olej z pestek winogron lub rzepakowy * naleśniki smażymy z obu stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem * unikajmy smażenia na dużym ogniu, w przeciwnym razie brzegi ciasta wysuszą się i przypalą