Sposoby na przypalony garnek

  • 2

Czy zdarzyło się Wam kiedykolwiek przypalić jakieś danie? Mnie już kilkakrotnie. Zaczytałam się, zamyśliłam, zagadałam. To najczęstsze przyczyny przypalonego obiadu.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Sposoby na przypalony garnek
fot. Fotolia

Za przypalonym daniem w parze idzie przypalony garnek, często trudny do umycia. Jak sobie z tym poradzić? Przeczytajcie.

Zazwyczaj odruchowo bierzemy nóż i staramy się " zeskrobać" przypalenie. Jest to bardzo zły wybór. Nie należy tego robić, choćby nie wiadomo jak grube, czy duże byłoby przypalenie. Aby pozbyć się przypalenia, należy zastosować kilka prostych i szybkich trików. Wyjaśnię kilka z nich.

Najczęściej potrzebne produkty do usunięcia przypalenia posiadamy w domu. Do najważniejszych należą ocet i soda, ale oprócz nich można użyć innych produktów.
1) OCET - bardzo dobry sposób na usunięcie przypalenia, jednak jest jeden minus tego sposobu: nie należy stosować do garnków emaliowanych. Aby usunąć przypalenie wlewamy tyle octu do garnka, aby przykryć je całe. Następnie gotujemy ocet w tym garnku przez około 20-25 min. i studzimy. Zimny ocet wylewamy. Następnie płuczemy garnek zimną wodą.
2) SODA- należy wymieszać ocet i sodę: przygotować z nich papkę. Potem nałożyć ją na przypalone miejsce. Gdy papka wyschnie należy ją zmyć.
3) PROSZEK DO PRANIA- należy wlać wodę do garnka, by pokryć przypalenie. Następnie dodajemy 2 łyżki proszku do prania i gotujemy ok. 20 min. Na koniec należy dobrze wypłukać garnek.
4) SÓL- na przypaloną powierzchnię wsypujemy sól, o około pół centymetrowej warstwie i odstawiamy na ok.5 godzin. Po tym czasie należy dokładnie opłukać garnek i wysuszyć.
5) RYŻ- należy przez cały czas gotować ryż w przypalonym garnku, cały czas dolewać wody, gdy wyparuje. Zajmuje dużo czasu i energii, ale działa skutecznie.

Jak sami widzicie, sposobów jest kilka. Wystarczy wybrać ten najlepszy dla nas i działać.


Poznaj 5 sposobów jak wyczyścić przypalony garnek >>>