Tłuste osady (np. po frytkach) z szafek kuchennych jak i blatów łatwo usunąć wodą z solą (2 łyżeczki na 1 litr wody).
Przypalona brytfanna, patelnia - jeszcze ciepłe - posyp gruboziarnistą solą i oczyść (ile się da) zwilżonym papierem (zwykłą gazetą, a nie kolorową). Następnie zalej letnią wodą z detergentem i gdy przypalenia się odmoczą, umyć ostrym zmywakiem (oczywiście dotyczy to naczyń, które nie mają powłoki teflonowej).
Rdza na blaszce - posyp grubą solą, tak aby przykryła całość rdzy i pozostaw na 20-30 min po tym czasie potrzyj skórką ze słoniny. Rdza zniknie
Przypalona brytfanna, patelnia - jeszcze ciepłe - posyp gruboziarnistą solą i oczyść (ile się da) zwilżonym papierem (zwykłą gazetą, a nie kolorową). Następnie zalej letnią wodą z detergentem i gdy przypalenia się odmoczą, umyć ostrym zmywakiem (oczywiście dotyczy to naczyń, które nie mają powłoki teflonowej).
Rdza na blaszce - posyp grubą solą, tak aby przykryła całość rdzy i pozostaw na 20-30 min po tym czasie potrzyj skórką ze słoniny. Rdza zniknie