Sposób przygotowania:
Stek z indyka z ziemniaczkami i fasolką
Ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odstawić aby lekko przestygły. Filet z indyka pokroić na równe i ładne steki. Przyprawić i ugrillować z obu stron na patelni grillowej (lub obsmażyć na zwykłej z odrobiną masła i oleju). Rozgrzać piekarnik na 170-180 stopni. Steki przełożyć na blaszkę , podlać sokiem i włożyć do piekarnika. Będą gotowe po 10 minutach. Maliny opłukać , przełożyć do rondelka, wlać wiśniówkę , dodać cukier i żurawinę. Sos gotować aż alkohol odparuje a maliny rozpadną się . Dodać kilka gałązek tymianku i gotować jeszcze przez chwilę. Przetrzeć sos przez sito. Jeśli jest zbyt rzadki , zredukować go jeszcze. Fasolkę zawinąć w szynkę , można ją związać zblanszowanym szczypiorkiem. Na patelnię wrzucić 2 łyżki masła . ziemniaki doprawić solą , pieprzem , przyprawą do grilla, posiekanym rozmarynem i czosnkiem. Wrzucić na patelnię i podsmarzyć delikatnie. To samo zrobić z roladką z fasolki. Gdy wszystko będzie ciepłe , wyciągamy mięso z pieca i nakładamy na talerz.