PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Strucla na Boże Narodzenie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Strucla na Boże Narodzenie

Strucla na Boże Narodzenie

Składniki:

Strucla na Boże Narodzenie

 

  • 500 g mąki
  • 1 Drożdże instant Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
  • 200 g margaryny
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g kandyzowanych ananasów
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Strucla na Boże Narodzenie
Sposób przygotowania: Do 400 g przesianej mąki dodać drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko, mleko. Ciasto zagnieść do gładkiej konsystencji. Margarynę utrzeć z pozostałą mąką i zagnieść z wyrobionym ciastem Następnie dodać skórkę cytrynową i ananasy. Całość wymieszać, a następni odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na dwie części, uformować podłużne strucelki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Upieczone, gorące ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem pudrem.