Sposób przygotowania:
Świąteczny miodownik
Składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć.Kolejno gotowe ciasto podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao, jeszcze chwilę ją zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem.Następnie połówki ciasta jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje (dwie jasne i dwie ciemne).Jedną z nich rozwałkuj na kształt blaszki o bokach 23 cm (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe porcje.Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj do niego kaszę i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj wraz z masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw gdy mleko się zagotuje, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw masę do przestygnięcia.Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą.W rondelku połącz wszystkie składniki polewy, chwileczkę gotuj i udekoruj miodownik. Miodownik jest najlepszy po jednej dobie leżakowania w lodówce.