luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Szarlotka

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis podpatrzony u Bajaderki. Pyszna, cudownie pachnąca szarlotka.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 375 gram masla lub margaryny
  • 6 zoltek
  • 2 lyzki kwasnej smietany
  • Skladniki na nadzienie:
  • 0k. 8 kwasnych jablek pokrojonych w cienkie polplasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru(zalezy jak kwsane sa jablka)
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 2 lyzki maki ziemn.
  • 2 lyzki soku wysisnietego zcytryny
  • orzechy, rodzynki-kto lubi
  • Ponadto:
  • kilka lyzek bulki tartej

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Make, cukier i proszek do pieczenia wsypac do miski i dodac pokrojone na male kawalki maslo lub margaryne. Wmieszac zoltka, kwasna smietane i wyrobic ciasto. Podzielic na pol i wlozyc w woreczkach foliowych do lodowki na conajmniej 1 godzine (ja robilam ciasto dzien predzej). Umyte, obrane ze skorki i pokrojone jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic pod przykryciem ok.15 min.-nie mieszajac. Dodac cukier, cynamon, lekko wymieszac. Do masy wmieszac make ziemn. rozpuszona w kilku lyzkach wody, sok z cytryny i dusic jeszcze 2 min.Kto lubi moze dodac rodzynki i pokrojone orzechy. Masa jablkowa powinna byc gesta ale nie rozgotowana. Blache wylozyc papierem do pieczenia i zetrzec 1 czesc ciasta. Podpiec 10 min. w temp. 180 stopni. Upieczony spod posypac bulka tarta i wylozyc mase jablkowa. Na jablka zetrzec 2 czesc ciasta. Piec ok.60 min. w temp. 180 stopni.