Sposób przygotowania:
Szarlotka
Make, cukier i proszek do pieczenia wsypac do miski i dodac pokrojone na male kawalki maslo lub margaryne. Wmieszac zoltka, kwasna smietane i wyrobic ciasto. Podzielic na pol i wlozyc w woreczkach foliowych do lodowki na conajmniej 1 godzine (ja robilam ciasto dzien predzej). Umyte, obrane ze skorki i pokrojone jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic pod przykryciem ok.15 min.-nie mieszajac. Dodac cukier, cynamon, lekko wymieszac. Do masy wmieszac make ziemn. rozpuszona w kilku lyzkach wody, sok z cytryny i dusic jeszcze 2 min.Kto lubi moze dodac rodzynki i pokrojone orzechy. Masa jablkowa powinna byc gesta ale nie rozgotowana. Blache wylozyc papierem do pieczenia i zetrzec 1 czesc ciasta. Podpiec 10 min. w temp. 180 stopni. Upieczony spod posypac bulka tarta i wylozyc mase jablkowa. Na jablka zetrzec 2 czesc ciasta. Piec ok.60 min. w temp. 180 stopni.
msewka
jovi
Natala1210
Darth Vader
luna
Ciasto, ktore trzemy na spod i gore zrobilam i wlozylam do lodowki. A na nastepny dzien dusilam jablka i pieklam szarlotke:))
Darth Vader
Czyli dzień wcześniej? Czy w Twoich stronach mówi się "dzień prędzej"?
luna
A ja myslalam, ze Ty jestes z innej planety, a tu juz widze cechy typowe dla niektorych ludzi....
mycha
Jojo
misia53