Szczypta smaku z przypraw i ziół

  • 3

Zapraszamy do zapoznania się z e-magazynem Siemens Akademia Smaku, w którym znajdziecie ciekawostki, przepisy i porady dotyczące przypraw i ziół.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Szczypta smaku z przypraw i ziół
fot. Fotolia

Aromatyczny cynamon, słodka woń anyżu, lekko szczypiący zapach goździków i unoszące się w powietrzu olejki eteryczne wydobywane w trakcie szatkowania tymianku czy rozmarynu… Uczestników szóstych warsztatów Akademii Smaku Siemens już od progu przyjemnie oszołomiły aromaty orientalnych przypraw i świeżych ziół.

Spotkanie w Centrum Domowych Inspiracji poprowadziła Anna Krasucka, ekspertka w dziedzinie zdrowego odżywiania, dietetyk, propagatorka naturalnej diety i podróżniczka. Prelekcję o praktycznym zastosowaniu przypraw i ziół okraszała „aromatycznymi” anegdotami np. prosto z Tanzanii. Jedną z nich Anna Krasucka podzieliła się z nami w trakcie wywiadu, który znajdziecie w rubryce  „Okiem eksperta”.


                                           



                        


Goście Akademii Smaku pytali naszą ekspertkę przede wszystkim o to, jak wykorzystać w kuchni te najbardziej intensywne w smaku przyprawy oraz czy można ich używać  bez ograniczeń.  Zaproszeni blogerzy dzielili się swoimi doświadczeniami i ulubionymi przepisami, ale także chętnie korzystali z wiedzy Anny Krasuckiej i Konrada Birka.

Szef kuchni Akademii Smaku Siemens i tym razem przygotował dla uczestników warsztatów prawdziwą ucztę. Quiche z serem kozim, ziołami i karmelizowaną cebulą, aromatyczna zupa z soczewicy z krewetkami, kaczka z buraczkami w miodzie i deser czekoladowy z tymiankiem. Wszystkie przepisy znajdziecie na kolejnych stronach magazynu.