Targi Naturalnej Żywności Natura Foood to impreza dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. Uczestniczy w nim blisko 200 wystawców i 7 tysięcy zwiedzających: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności wysokiej jakości zarówno z Polski jak i z zagranicy.
Pokaz kulinarny poprowadzi Grzegorz Łapanowski - zaprezentuje menu oparte o świeże, lokalne składniki nawiązując do tradycji kulinarnych regionu jak i wielu kuchni narodowych. Ich wspólnym mianownikiem ma być zdrowie. Interaktywny pokaz kulinarny da też Kuba Korczak.
Podczas targów odbędą się warsztaty wykładowo-degustacyjne, czyli Laboratoria Smaku. Poprowadzą je Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz, a podczas warsztatów uczestnicy będą zarówno słuchać o produktach które powstały zgodnie z filozofią Slow Food, jaki również ich próbować.
Warsztaty zostaną podzielone na bloki tematyczne:
Wódka i zakąska – podczas których zostaną obalone mity dotyczące polskich wódek, jak również zaproponowane zostaną ciekawe zakąski.
Od paprykarza do kawioru. Jak utrwalić rybę? – uczestnicy dowiedzą się jak na różne sposoby można konserwować ryby.
Polskie Wina – czyli jak polscy winiarze walczą z klimatem oraz warsztaty gotowania z winem.
Sery i zdrowie – celem warsztatu będzie prezentacja poszczególnych polskich serów.
Uczestnictwo w warsztatach jest płatne, a liczba miejsc ograniczona!
Co oprócz tego? Strefa dla dzieci, czyli przedszkole targowe ekoludek, gdzie dzieci będą brały udział w warsztatach i zabawach pod czujnym okiem opiekunów oraz liczne konkursy i konferencje.
Więcej informacji o targach pod tym linkiem.