peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne gryczane kruche ciasto, szpinak i aromatyczny ser lazur - w kilka chwil pyszny i sycący posiłek

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

 

 

 

 

  • Forma o średnicy 28 cm

Sposób przygotowania:

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem
Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Podawać ze świeżą sałatą lub domowym keczupem.
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem
Etap 1 - Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem