Sposób przygotowania:
Tarta na powitanie wiosny
Do przygotowania ciasta potrzebujemy stolnicę, na której umieszczamy mąkę, jajko, sól oraz zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy folią. Wkładamy na 30 min do zamrażalnika. W tym czasie rozgrzewamy w małym garnku łyżeczkę masła, dodajemy zamrożony szpinak. Kiedy woda odparuje, doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu połączenia składników. Pieczarkę i pomidora kroimy na cienkie plastry. Formę na tartę natłuszczamy margaryną. Chrupkie pieczywo rozgniatamy wałkiem na drobno. Obsypujemy nim formę. Ciasto wałkujemy na kształt koła. Wkładamy do formy i obcinamy wystające brzegi. (Z niego wycinamy 11 kwiatków, potrzebnych do dekoracji.) Nakłuwamy delikatnie widelcem. Sam spód do tarty podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, wykładamy na całą powierzchnię ciasta, przygotowany wcześniej szpinak. Plastry pieczarki układamy przy samym brzegu. Między nimi wykładamy po odrobinie kukurydzy. Dalej plastry pomidora, czerwoną fasolę oraz kukurydzę (zostawiamy kilka ziarenek i plastrów do dekoracji). Żółty ser kroimy w kostkę, mieszamy z jajkami i poszatkowaną natka pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz papryką w proszku. Ostrożnie wykładamy na warzywa. Na wierzchu układamy kwiatki z ciasta. W środkowy wciskamy ziarenko zielonego groszku, w otaczające go, 4 następne, po połowie czerwonej fasoli a w pozostałe kukurydzy. Pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy resztą pomidora oraz natki pietruszki.