Sposób przygotowania:
tarta ze smakiem grecji
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Mięso mielimy maszynką. Cebule obieramy i siekamy. Pomidory myjemy dokładnie i kroimy każdego na pół. Ser kroimy w plasterki. Bazylie płuczemy i drobno siekamy. Rozdrobnione masło dodajmy do mąki połowy czosnku z dodatkiem 3 łyżek wody na gładkie ciasto. Na 30 min ląduje ono w lodówce. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem. Cebulę podsmażamy na oleju wraz z czosnkiem i mięsem. Gdy jest już całość podsmażona dodajemy koncentrat, łyżeczkę tymianku i szczyptę pieprzu i soli. Ciasto pieczemy 10 min w 200C. Następnie wykładamy na nie farsz z mięsem. Całość przykrywamy pomidorami, serem i oliwkami. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i bazylią, zalewamy masą całą tarte. Pieczemy 25- 30min w 200C